Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
11. detsember 2015, 10:07

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Mida teha alapalavikuga?

Tahaksin teada, kas kehatemperatuur 35,2–35,4 on normaalne. Mul on kevadest saadik selline temperatuur. Kui põdesin külmetushaigust, tõusis näit 36,2ni – kas see oli palavik ja kas oleksin pidanud käituma vastavalt sellele? Enesetunne oli küll halb, nagu oleksin palavikus. Muidu mind madal keha­temperatuur eriti ei häiri, teen trenni ja käin jooksmas, aga pidevalt tunnen siiski mingit väsimust, ei oska küll öelda, kas sellest.

Ingrid Alt (perearst): Kindlasti pole keha­temperatuur 35,2–35,4 normaalne. Kuna ka haiguse ajal näitas teie termo­meeter 36,2, siis tuleks seda kindlasti kontrollida. Võib-olla on teil oraalne ehk suust mõõtmise termomeeter? Sellega kaenla alt mõõtes saategi palju väiksemad näidud, kui teil tegelikult on. Võiks proovida mõõta temperatuuri teise termomeetriga või siis suust.

Kui aga kehatemperatuur on tõesti nii madal, võib tegu olla organismi viirusjärgse stressisündroomiga, s.o neerupealiste stressisündroomiga. Proovige soojendada selga neerude kõrguselt mõne hea villase salliga ja juua nädal aega mustasõstramahlaga teed. Kui see ei aita, pöörduge arsti poole.