Kummelil on valuvaigistav, rahustav, krambivastane, higistama ajav, käärimisprotsesse vähendav ja antiseptiline toime.Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
8. detsember 2015, 12:40

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Toit, mis mürgitas (1)

Kui oled söönud midagi, mida keha ei taha omaks võtta, annab organism sellest märku kõhulahtisuse, puhituse või iiveldustundega. See miski sinu elus, mida sa ei suuda seedida, võib tulla ka su mõtetest ja emotsioonidest.

Kõige targem on toidumürgituse korral juua rohkem vett. Taimedega saad aidata, suunata keha ja ka vaimu hellalt probleemiga hakkama saama. Esialgu võid toasoojale veele lisada värskeid taimi. Võid teha ka kerge taimetee, lastes taimedel kuumas vees minuti jagu tõmmata. Nii pääseb taimede energia paremini toimima.

Kalmus
Kalmus aitab vaigistada valu, lahtistada röga, alandada vererõhku ja kosutada närve. Kõhuvalu ja -gaaside vastu näri kuivatatud kalmusejuuretükikest nagu nätsu. Organismi mürgituse korral vala kümnele kalmusejuuretükile peale tassitäis kuuma vett, lase tõmmata 30 minutit ja joo pool klaasi päevas.

Salvei
Kui kõht on gaasi täis, joo salveiteed: pane 1 tl salveid tassi kuuma vee sisse, lase seista
5 minutit ja joo. 

Kikkaputk
Räägitakse, et kui leiad kikkaputketaime jaaniööl ja seda sööd, vabastab taim sind mis tahes haigusest. Kikkaputk annab sulle ka põhjamaist vastupidavust, toimib seede-
häirete, aga ka migreeni, kroonilise väsimuse, gripi, bronhiidi ja ka närvihaiguste vastu ning aitab puhastada verd.

Raskesti seeditava toidu peale lõika hästi peenelt kikkaputke värskeid lehti. Kui kõht valutab, tee kikkaputketeed: pane 1 tl seemneid tassi kuuma vee sisse, keeda 5 minutit vähesel kuumusel ja joo. Valmista lahjat kikkaputketeed toidumürgituse korral.

Aedtill
Lisa toitudele tilliseemneid ja -õisi, see aitab vältida kõhugaase. Söö tillilehti seedehäirete korral.

Kummel
Kummelil on valuvaigistav, rahustav, krambivastane, higistama ajav, käärimisprotsesse vähendav ja antiseptiline toime. Joo kummeliteed, kui oled saanud toidu-mürgituse. Kummelitee aitab ka kõhuvalu korral, kaasa arvatud selline kõhuvalu, mis tuleneb närvisüsteemi häiretest.

Kurereha
Vaatle kurereha ergast lillat õietooni, tunneta, kuidas see hakkab su pea kohal
vibreerima, justkui moodustades sinna lillaka energiavälja. See on sinu pea kohal nagu kroon. Kasuta taime mõtetest tulevate haiguste korral.

Kurereha vaigistab valu, parandab haavu, peatab verejooksu ja rahustab, tal on antitoksiline ja antibakteriaalne, kootav ning organismis soolasid lahustav toime. Joo kurerehateed organismi puhastamiseks, sh toidumürgituse korral.

Teeleht
Söö värskeid teeleheseemneid toidumürgituse ja kõhupuhituse korral.

Kurk
Kurk puhastab organismi, alandab turseid, korrastab seedetegevust, vaigistab valu ja toimib põletiku vastu. Söö kurki mürgiste ainete eemaldamiseks organismist ning aluselise tasakaalu korrastamiseks veres.