Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. detsember 2015, 11:37

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas juuste väljalangemist peatata? (4)

Juuste väljalangemine võib olla märk haigusest, seetõttu peaks põhjustele jälile saama ja lahenduse leidma. Kiire sekkumine ning teadlik peanaha- ja juuksehooldus aitavad saavutada paremaid tulemusi.

Kui juuksekarvade eluring kulgeb normaalselt, siis erilist juuste väljalangemist ja juurdekasvu ei märkagi. Juuksekadu võib olla suurem sügisel ja talvel. Juuksekarvade väljalangemist võivad soodustada pärilikkus, vanus, toitainete kehv omastamine, üldine tervis, hormonaalse tasakaalu häired, stress, väliskeskkonna mõjud (UV-kiirgus, hooldus­vahendid, juuste töötlemine). Nimetatud faktorite mõju võib avalduda veel kuid hiljem.

Juustel on oma kasvutsükkel. Väljalangemise korral katkeb juuksekasv ja karv langeb välja enne selleks ette nähtud aega, juuksejuure rakkude areng on häiritud ning juuksed muutuvad õhemaks ja lühemaks.

Peata väljalangemine!

Peanahk vajab vitamiine, mineraalaineid ja kasulikke rasvhappeid. Rakud saavad bioaktiivsed ained kiiresti kätte. Juuste tervisele on olulised räni, tsink, raud, mitmesugused aminohapped, B2-vitamiin,, biotiin, foolhape jm.

Peptiidid osalevad rakkudes toimuvates protsessides ja on olulised juuste uuenemisel, stimuleerides juuksenääpsu tootma tugevaid juuksekarvu, soodustavad karvade juurdekasvu, elustades juuksenääpsu ja parandades verevarustust peanahas.

Biotiin osaleb peanahas rasvade ainevahetusprotsessis. B3-vitamiin ehk niatsiin soodustab peanaha vereringet ja aine­vahetust karvanääpsus. Platsentaekstrakt tugevdab ja toidab õhukesi, rabedaid ja hapraid juukseid, ergutab nende kasvu ja aitab vältida juuste väljalangemist.

Vananedes juuste kasv aeglustub.

Pärast menopausi juuste väljalangemine kiireneb, kuna juuksejuuri kaitsva naissuguhormooni östrogeeni tase alaneb ja meessuguhormoonide mõju kasvab. Kasvavad juuksed on õhemad ja võivad enneaegu välja langeda. Juuksepiir võib taganeda ja peanahk olla nähtavam.

Hormoonidest põhjustatud juuksekasvu vähenemise eest kaitseb kofeiin, see hoiab ka juuksejuuri hormoonide põhjustatud kurnatuse eest. Juuksehooldustoodetes leiduv fütokofeiini kompleks ei lase testosteroonil juuksejuuri rünnata.

Päriliku juuksekao, androgeense alopeetsia korral muutub meessuguhormoon testosteroon dihüdrotesto­sterooniks (DHT), mis pärsib juukse­sibula tööd, ja suurenenud DHT-taseme tõttu langevad juuksed välja. Juuksekao raviks kasutatakse nii meestel kui ka naistel minoksidiili. See aine stimuleerib juuksekasvu androgeense alopeetsia põdejatel.

Pakitsev peanahk

Ärritunud ja põletikuline peanahk halvendab juuksejuure tervist, juuksekasv võib pidurduda ning karvad võivad välja langeda. Ka kiiresti rasuseks muutuv peanahk vajab hoolduseks õigeid tooteid.

Kõõm koosneb surnud naharakkudest, mille liigne hulk ja irdumine põhjustabki peanaha sügelust ja valget ketendust. Põhjuseks on pärmseen, mis on ka naha normaalse mikrofloora koostises ja tavaliselt probleeme ei tekita.

Kõõm võib tekkida stressi, sobimatute juuksehooldusvahendite kasutamise või hormonaalse tasakaalu kõikumise tagajärjel.

Kõõma võivad põhjustada ka geneetilise eelsoodumusega haigused, nagu atoopiline või seborroiline dermatiit.

Juuksehooldusvahendid, ravilahused ja -šampoonid sisaldavad mitme­suguseid aineid peanahaprobleemide vähendamiseks ja nendest vabanemiseks. Näiteks Rhealba kaeraekstrakt on peanahka rahustava toimega. Keluamiid pehmendab sarvkihti, väldib ketendamist ning leevendab punetust ja sügelust.

Väävel ja salitsüülhape puhastavad nahka surnud rakkudest. Ihtüool rahustab nahka ning vähendab punetust ja sügelust.

Leia sobiv lahendus!

1. Viviscali šampoon (200 ml). Õrnalt peanahka ja juukseid puhastav vahuainevaba šampoon. 

2. Regaine'i nahalahus (20 mg/ml, 60 ml). Nahalahus päriliku juuksekao raviks meestel ja naistel. H
Tähelepanu! Tegemist on ravimiga! Enne tarvitamist lugege tähelepanelikult pakendis olevat infolehte. Vaevuste püsimise korral või ravimi kõrvaltoimete tekkimisel pidage nõu arsti või apteekriga.

3. Ducray Creastim Lotion (2 x 30 ml). Juuste väljalangemise vastane vahend verevarustuse parandamiseks peanahas, juuksejuurte tugevdamiseks ja karvanääpsu energiavarustuse soodustamiseks. 

4. Dermaheal Hair Conditioning Shampoo (250 ml). Biomimeetilisi peptiide, taimseid ekstrakte ja õrnatoimelisi puhastusaineid sisaldav šampoon juuste ja peanaha puhastamiseks, juuste väljalangemise pidurdamiseks ja nende tagasikasvu soodustamiseks. 

5. Ducray Kertyol P.S.O. (125 ml). Sarvestunud nahka eemaldav ja peanahka rahustav šampoon. 

6. Plantur 39 Phyto Caffeine Tonic (200 ml). Kofeiinisisaldusega toonik juuksekasvu menopausijärgse vähenemise takistamiseks pärast 40. eluaastat. 

7. Hair Volume (30 tk). Juuste kasvamist ja ilu tagavad tabletid, mis sisaldavad bioaktiivseid toitaineid. 

8. A-Derma kaeraekstraktiga šampoon titekõõma vastu (200 ml). Titekõõmavastane pisaratevaba šampoon. 

9. Alpecin Double-Effect Caffeine'i šampoon (200 ml). Kahekordse toimega šampoon kõõma ja juuste päriliku väljalangemise vastu. 

10. Tricologic Woman (60 tk). Bio-Marine'i kollageeni ja bioaktiivseid komponente sisaldav toidulisand juuste ja peanaha hea seisundi tagamiseks. 

11. Vichy Aminexil Pro ampullid meestele (12 tk). Vahend juuste uuenemise ja kasvu soodustamiseks. 

12. Babé Pediatricu lastešampoon titekõõma vastu (200 ml). Keratolüütiline ja mikroobidevastane šampoon imikute peanaha ja juuste pesemiseks. 

13. Eucerin Dermo Capillaire Urea 5% (250 ml). Peanaha niiskussisaldust taastav ja sügelust vähendav šampoon. 

14. Platsentaekstrakt (tervendav juuksevedelik) (6 ml, 12 tk). Juuksekasvu stimuleeriv ja juuksekarva tugevdav vedelik.