Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
7. detsember 2015, 17:17

Lugu ilmus esmakordselt 2014. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Loomulik puhtus kodus - kuidas seda saavutada?

Võimalusi kodu looduslike pesuainetega puhtaks saada on lõputult. Proovi ja katseta, ning looduslik-loomulik puhtus võib sulle meeldima hakata!

Leebe nõudepesu

Ma ei kasuta enam mingil juhul nõudepesumasinas sünteetilisi pesutablette, sest alati võib juhtuda, et osa pesuainest jääb pestud nõude külge ja rändab sealt edasi meie sisemusse.

Et nõudepesuvahend teeb puhtaks ja läikivaks toidunõud, ei saa kuidagi mööda vaadata sellest, missuguse söövitava ja lahustava töö see meie soolestikus ära teeb. Ise märkasin seda siis, kui kogu perel oli ühtäkki pärast sööki kurgus kibemõrkjas maitse. Kauplustes on müügil naturaalseid vahendeid, kuid olen pesnud nõusid ka lihtsalt mitu korda veega ja need saavad täiesti puhtaks. Kui pott on must, nühin kauem või leotan.

Käsitsi nõusid pestes tuleb appi tavaline puutuhk – suurepärane pesuvahend ja rasvalahustaja. Katlakivi ja seebikivi lahustab äädikas.

Äädikas, ketšup ja kokakoola

Kord olin tulele unustanud nõu, mida ma kasutan oma peente taimerohtude valmistamiseks, ja nii see ära kõrbeski. Kuna vasest potil on hulga peeneid torusid ja õnarusi, siis oli võimatu seda niisama puhtaks nühkida. Ka ei tohtinud ma kasutada sünteetilisi puhastusvahendeid, sest hiljem poleks ma julgenud seal enam oma rohtusid keeta. Otsustasin katsetada äädikat. Äädikas jäi aga liiga nõrgaks. Pidasin nõu keemikutega ja otsisin abi internetist. Ilmnes, et sellistel puhkudel aitab kõige paremini ketšup. Keemikud soovitasid proovida sidrunhapet ja kui see ei aita, siis otsida abi fosforhappest.

Ahhaa, kokakoola! Läks siis Metsamoor külapoodi ja ostis nii mõnegi hämmastunud pilgu saatel kaks liitrit ketšupit, kümme pakki sidrunhapet ja neli liitrit kokakoolat, kaks neist aspartaamiga, sest see muutub soojenedes sipelghappeks, mis on veel vängem kui fosforhape.

Ketšupiga suutsin puhtaks nühkida põhinõu, aga peente torude puhastamiseks sellest abi polnud. Sidrunhape jäi samuti nõrgaks. Kuid siis tuli mõte valada nõu torudesse kokakoola ja panna päikese kätte toimima. Nii tegingi. Poole tunni pärast valasin torudest välja süsimusta kokakoola ja torustik läikis nagu uus.

Taimed puhastavad

Põrandapesuvee hulka võib lisada veidi õunaäädikat ja piparmündi- või kalmusetõmmist, et põrand saaks puhtaks ja jääks mõnusa lõhnaga. Vanasti laotati põrandatele kalmuse­lehti, et kirbud majja ei tuleks. Neid pandi ka heintega täidetud magamiskottide sisse. Kalmuselehti võib kirbutõrjeks puistata ka koera magamisasemele – kui loomal muidugi midagi selle vastu pole.

Et kodu putukatest puhas hoida, võib maaelamises või ka mujal palkmajades teha metsvitsatossu. Selleks pannakse kuivatatud metsvits kausikesse ja veidikeseks tossama. Uimased kärbsed ronivad pragude vahelt välja ja pudenevad põrandale. Sealt tuleb need siis lihtsalt kokku pühkida ja välja viia.

Hammaste puhastamiseks ja valgendamiseks on mõjusaks abiliseks puusüsi. Puusöekarbike on meie peres ajast aega olnud pesuruumi riiulil. Sellega hõõrumisel lähevad hambad ilusasti puhtaks. Juhul kui soolestik on valus ja ummistunud, saab paari puusöetükki närides ja ära süües soolestiku puhtaks. Samaks otstarbeks võib kasutada ka savi.

Savist ja puusöest on võimalik teha kodust hambapastat. Valge savi ja puusüsi tuleb pulbriks hõõruda, lisada sellele veidi kanget piparmündi- või salveitõmmist, et moodustuks pastataoline mass. Selline hambapasta pole sugugi kehvem kui poe oma.

Peanahk päris puhtaks!

Juuksed ja peanaha saab puhtaks õrna õuna­äädika lahusega. Lisaks võib juukseid loputada kase-, kummeli-, angervaksa- või nõgesetõmmisega. Õunaäädika lahus annab juustele mõnusa läike.

Kõõma korral võib pärast pesu peanahale hõõruda tugevat põldosjatõmmist, seda pole vaja maha pesta. Juuksejuuri saab pesuainejääkidest puhastada turbapastaga, näiteks Metsamoori rabavõõbaga.