Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
9. detsember 2015, 09:27

Artikkel ilmus esmakordselt 2013. aasta septembrikuu Tervis Plussis.

Kuidas nahk nooruslikuna hoida? (1)

Oma naha bioloogilist kella ümber programmeerida pole võimalik, väidetagu ahvatlevate lausetega mida iganes. Küll aga võime anda rakkudele signaali, et naha nooruslikkust jätkuks kauemaks. Kuidas?

"Meie naha kvaliteet, tugevus ja välja­nägemine sõltub sellest, milline on tema sidekoe maatriks ehk millised on kollageeni-elastiini-retikuliinivõrgustiku rakud," sõnab kosmeetik ja koolitaja Külliki Piatecki.

Nii et kui kõlavate lausetega rakkude uuendamise (nt cell renewal vms) efekti toote pakendil ka ei lubataks, mõeldakse sellega ennekõike ikkagi naha kollageenikiudude taastamist. Vanusega need kiud nõrgenevad ja katkevad ning tekivad kortsud.

Epidermise ehk naha pindmise kihi rakud vahetuvad pidevalt ning alumises, basaalmembraanis tekib neid kogu aeg juurde. "Mida kiiremini uueneb epidermis, seda noorem ja värskem meie nahk välja näeb," sõnab Külliki Piatecki. Keskmiselt uuenevad naharakud 28–30 päeva jooksul, vananedes võib see protsess venida kuni 45 päevani.

Tänapäeva nahahooldustoodetes kasutatakse sadu eri toimega koostisosi. "Iga toimeaine stimuleerib või hoiab alal mingit kindlat rakku. Tugevate stimulantidega ning hapetega on võimalik naha­rakkude uuenemise protsessi kiirendada kuni kolmandiku võrra," teab Külliki Piatecki.

5 põhilist rakkude ergutajat

Naha niisutamine. Elementaarne! "Ükskõik kui tõhusaid hooldusi me ka ei teeks, samaaegne niisutamine on alati tähtis. Niisutamisega täidetakse naha sees rakuvaheruumi, mis koosneb peamiselt glükoosaminoglükaanidest. Põhiliselt nende kvaliteedist ja arvust oleneb naha niiskuse säilimine," teab Külliki Piatecki.

Peamine tegija: hüaluroonhape, mis tänapäeval on kõrgtehnoloogiline ja/või nanotehnoloogiline, et see tõesti suudaks imenduda sügavale, mitte "ujuda" lihtsalt naha pinnal.

Antioksüdandid. Bioloogilist vananemist võime pidurdada ainult seespidiselt ehk õigete elukommete, söömise-joomisega, lisaks suukaudsed vananemisvastased vitamiinid (antioksüdandid, mineraal- ja mikroelemendid, stimulandid), mis aitavad naharakke alal hoida ja ergutada. Foto­vananemist põhjustab välispidine, ennekõike UV-kiirgus ja keskkonnasaaste. Tähtsaim vananemisvastane hooldustoode on seega UV-kaitse ehk me ei tohi päevitada. UV-kiirgus tekitab nahas rohkelt vabu radikaale, mis kahjustavad rakke, nii et tekivad vananemisilmingud. Rakkude DNAd suudavad kaitsta antioksüdandid – E- ja C-vitamiin, Q10, resveratrool, melatoniin.

Kasvufaktorid. Tsütokiine-tüvirakke on palju erinevaid, need on enamasti taimse päritoluga ja mõjutavad naha­siseseid rakustimulaatoreid. Need vahendavad organismis rakkude infot, suurendavad elujõuliste naharakkude arvu, stimuleerivad kollageeni sünteesi.

Peptiidid. Nende peamised komponendid, aminohapped, stimuleerivad ja tugevdavad nahavalke. Neid nimetatakse ka kullermolekulideks, mis suudavad aktiveerida teatud geene, aeglustada või tõkestada ainevahetuslikke protsesse ja käivitada kaitsvat rakuaktiivsust.

Happed (alfa- või beetahüdroksiid­happed). Puuviljadest ja teistest looduslikest allikatest pärit happed koorivad pindmisi nahakihte ja kiirendavad sel moel uute rakkude teket. Kõige sagedamini kasutatakse glükoolhapet, vähem piim- ja sidrunhapet. Toimelt ühtlustavad naha tooni ja silendavad, niisutavad ning suuremas kontsentratsioonis ergutavad kollageeni sünteesi. Parandavad teiste toimeainete imendumist.