Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
9. detsember 2015, 12:45

Kas lapsepõlves leetrite vastu vaktsineeritud täiskasvanud on nende eest kaitstud?

"Leetritesse haigsestumisega seoses tekkis küsimus, kas täiskasvanud, keda lapsepõlves on leetrite vastu vaktsineeritud, on leetrite eest kaitstud? Kas vaktsiini mõju kestab kogu elu? Kuidas ma tean, et mul on kõik vaktsineerimised tehtud?"

Vastab Terviseameti nakkushaiguste seire ja epideemiatõrje osakonna peaspetsialist Irina Filippova: "Leetrite vastase vaktsineerimisega alustati Eestis 1967.aastal, mil Eestis võeti kasutusele Venemaal toodetud leetrite elusvaktsiin. Alates aastast 1993 vaktsineeritakse Eesti riikliku immuniseerimiskava raames lapsi Euroopa kvaliteediga leetrite-mumpsi-punetiste liitvaktsiin (MMR), millega algul vaktsineeriti ainult aastaseid lapsi. Käesoleval ajal vaktsineeritakse lapsi kahe vaktsiinidoosiga 1- ja 13 aasta vanuses.

Isikuid, kellel puuduvad andmed varasema vaktsineerimise kohta (küsida võiks esmalt oma perearstilt) või seroloogilise uuringu tulemusena on selgunud kaitsva tasemega IgG antikehade puudumine, neil on soovitatav vaktsineerida MMR vaktsiini kahe doosiga vähemalt 4 nädalase intervalliga.

WHO andmetel on leetrite täieliku vaktsineerimisjärgse immuunsuse kestus vähemalt 26-33 aastat.

Leetrite vastu on soovitatav vaktsineerida neid:

* kelle pereliikmetel on diagnoositud immuunpuudulikkus või kelle pereliikmed saavad keemiaravi või muud immuunsust pärssivat ravi;

* kes kavandavad reisi piirkonda, kus leetritesse haigestumine on kõrge;

* kes on leetrite kahtlusega patsiendi lähikontaktsed (72 tunni jooksul pärast nakatumist tehtud vaktsineerimine hoiab suure tõenäosusega ära haiguse raske vormi kujunemise).

Raseduse ajal leetrite vastu vaktsineerida ei tohi."