Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
10. detsember 2015, 10:41

Pereõed said õiguse hakata retsepte kirjutama (5)

Eile võeti riigikogus vastu 82 poolthäälega eelnõu, mis annab pereõdedele piiratud retseptiõiguse.

Muudatusega täiendatakse ravimiseadust nii, et ravimi väljakirjutamise õigus on tervishoiuteenuse osutamise õigust omaval arstil, hambaarstil, ämmaemandal ja perearsti nimistu alusel tegutseva perearstiga koos töötaval õel meditsiinilisel ja teise isiku ravimise eesmärgil tema poolt ravitava isiku ambulatoorseks raviks.

Perearsti nimistu alusel tegutseva perearstiga koos töötaval õel on ravimi väljakirjutamise õigus juhul, kui ta on läbinud kliinilise farmakoloogia täienduskoolituse, mis kajastub tervishoiutöötajate riiklikus registris.

Arst-residendil on ravimi väljakirjutamise õigus alates kolmandast residentuuri aastast võrdselt vastava eriarstiabi eriala omandanud arstiga.

Ravimi väljakirjutanud arst, hambaarst, õde või ämmaemand vastutab ravimi väljakirjutamise põhjendatuse ja õigusaktidele vastavuse eest.

Pereõde võib välja kirjutada diabeedi ja kõrgvererõhu raviks mõeldud ravimeid, vere lipiidide sisaldust vähendavad ained, hormonaalseid rasestumisvastaseid ravimeid, kilpnäärme hormoone ja imikute toitesegusid, kirjutab portaal Med24.

Perearsti nimistu alusel tegutseva perearstiga koos töötav õde peab perearstiga konsulteerima kõige harvem üks kord korduvretsepti realiseerimise perioodi jooksul, et hinnata koos ravi jätkumist ja selle muutmise vajadust.