Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
10. detsember 2015, 12:15

Viis nippi, kuidas juukseid õigesti pesta

Juustepesu tundub käkitegu. Tee lihtsalt juuksed märjaks, nühi šampooniga, loputa, pane palsam pähe, loputa jälle, ja ongi valmis. Kuid suur osa naisi ei oska neidki lihtsana tunduvaid asju õigesti teha.

Et tervelt seitse naist kümnest ei oska uuringute järgi pead pesta, annab portaal Womanitely viis nippi, kuidas oma juukseid õigesti pesta.

* Alusta kuuma veega. Kindlasti oled kuulnud ütlust, et juukseid ei tohi sooja veega pesta. See ­tõdemus on õige vaid osaliselt. Nimelt tuleb juukseid märjaks teha ja pesta kuuma veega. Sellisega muidugi, mis peanahka ära ei kõrveta. See aitab avada poorid ja rasunäärmed ning tõhusamalt mustust eemaldada. Samuti aitab kaasa palsamis või juuksemaskis leiduvate niisutavate ­ainete tõhusamale imendumisele.

* Pese peanahka. Vägagi levinud on šampooni hajutamise komme nii juustesse kui ka peanahale. See on vale. Tegelikkuses peaks šampooni kandma vaid pea­nahale, peanahka sellega veidi õrnalt masseerida ja siis sooja veega puhtaks loputada. Kui juuksed on väga mustad, võib õrnalt ka neid muljuda. Ja kindlasti ei ole vaja pead kaks korda pesta või kasutada korraga veerand pudelit šampooni, nagu seda soovitavad paljudel pudelitel leiduvad juhised. See on alatu trikk, et inimesed rohkem ­šampooni ostaksid. Pea liigne pesemine muudab peanaha ­kuivaks ja soodustab kõõma teket.

* Ära kanna palsamit peanahale, ükskõik, milline su juuksetüüp ka poleks. Nii sa mitte ainult ei raiska seda, vaid tekitad ka olukorra, kus pea tundub juba mõne tunni pärast rasvane olevat ning nõuab hiljemalt järgmisel päeval uut pesu. Igapäevane juuksepesu mõjub juustele hävitavalt. Kasuta palsamit juuksekarva keskpaigast kuni otsteni ning pärast mõneminutilist hoidmist loputa see sooja veega maha.

* Pane juuksed särama neid külma veega loputades. See samm nõuab muidugi julgust, kuid kui lõpetad juuksepesu kiharaid külma veega loputades, on tulemus säravam.

* Kasuta palsamit enne šampooni. Kui sul on pikad juuksed või kui pea ei taha kuidagi puhtaks minna, pane palsamit pähe enne šampooni kasutamist. Nii säästad sa juukseid kahjustustest ja saad pea ka kiiremini puhtaks. Palsami asemel võid kasutada ka juuksemaski, lihtsalt ära jäta seda 20 minutiks pähe.