Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
10. detsember 2015, 14:40

Neli suuremat toitumisviga, mis võtavad sult viimsegi energia (6)

Paljud inimesed kurdavad, et toituvad enda meelest tervislikult, magavad piisavalt ja joovad ka vett, kuid ikkagi energiat täiel rinnal elamiseks ei jagu.

Toitumisteadlaste arvates tuleb sel puhul otsida toitumisest levinud vigu. Prevention.com viitabki neljale sellisele, mis võivad püsivat väsimustunnet põhjustada.

Sa väldid liigseid süsivesikuid, kuid unustad valgud. Süsivesikufoobia on kestnud nii pikalt, et paljud oskavad nende liigtarbimist vältida välistades oma menüüst saia- ja pastatooted, kartuli ja magusad. Kuid tasub meeles pidada, et kuigi puu- ja juurviljad on üldises plaanis kasulikud, ei ole ainult puuviljadest koosnev hommikusöök kõige tervislikum.

Pea meeles, et keha vajab energiataseme hoidmiseks ning ka veresuhkru taseme järsu languse vältimiseks valke. Seega peaksid hommikusöögiks vaid puuvilju eelistades juua sinna kõrvale valgukokteili. Kui see sulle ei meeldi, siis ka munaroad on suure valgu sisaldusega.

Sa sööd ebakorrapäraselt. Söögikordade vahelejätmine ja liiga pikad pausid nende vahel tekitavad kehas stressi. Kiired päevad ei ole vabanduseks söömatajätmisele. Sa pead veresuhkru taseme hoidmiseks sööma iga kolme-nelja tunni tagant. Kui sa seda ei tee, langeb veresuhkru tase ning keha kõik tegevused aeglustuvad. Selle tulemusena tõuseb kehas stressihormooni kortisooli tase ja see omakorda tõstab veresuhkru taset. Selline kõikumine muudab su lõpuks väsinud ja jõuetuks.

Sa eeldad, et toiduallergiate puudumisel ei tekita ükski toit sulle probleeme. See on sulaselge rumalus, sest mõnede toiduainete osas tundlik olemiseks ei pea sul ilmtingimata olema diagnoos välja pandud. Toidutalumatus ja toiduallergia ei ole nimelt üks ja sama. Samas, kui sööd midagi, mille suhtes sinu organism on tundlik, võib sul tekkida kohene reaktsioon seedekulglas, nagu gaasid või kõhupuhitus, kuid tundlikkus võib avalduda ka aknes, liigesevaludes, raskustes kaalulangetamisel või madalas energiatasemes.

Kaks kõige levinumat toidutalumatust on laktoosi- ja gluteenitalumatus. Kui tahad olla kindel, kas ühe või teise osas tundlik, proovi piimatooted või gluteen (ükshaaval, mitte korraga) nädalaks oma menüüst eemaldada.

Sa arvad, et vaid suhkur teeb paksuks. Sa oled kuulnud, et suhkur ladestub kehas rasvana ning sooviga kaalu langetada püüad ilmselt suhkru tarbimisest hoiduda. Sa unustad seejuures aga, et suhkur on peidus igal pool: ketšupis, salatikastmetes, karastusjookides ja müslibatoonideski.

Peale selle, et suurtes kogustes suhkru tarbimine suurendab oluliselt diabeedi väljakujunemise riski, põhjustab igasugune suhkrutarbimine sind energiast tühjaks imevaid veresuhkru taseme järske tõuse ja langusi.

Seega püüa jälgida toidupakendeid ning kui toit sisaldab rohkem kui kuus grammi suhkrut ühe portsjoni kohta, loobu sellest. Tea, et ka magusaisu annab reeglina märku madalast veresuhkru tasemest – söö siis mõne suhkrurohke maiuse asemel näiteks peotäis mandleid.