Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
10. detsember 2015, 15:41

Mida ütleb lõhnataju su tervise kohta? (2)

Kõige tavalisem on oma lõhnatajust aimu saada siis, kui miski kuskil haiseb. Aga nina teab tegelikult palju rohkem, just lõhnataju põhjal võib öelda palju inimese tervise kohta.

Haistmise halvenemine ennustab varast surma
Tunned, et lõhnataju on aastate jooksul vähenenud? Kui see on muutunud peaaegu olematuks, on see kindel vihje, et sa pole hea tervise juures, kirjutab Health.
Chicago Ülikooli meditsiinikeskuses läbi viidud uuringu kohaselt on teatud lõhnu mitte tundes suurem risk surra viie aasta jooksul. 39% eakatest patsientidest, kes ei tundnud apelsini, roosi või piparmündilõhna, surid tõenäolisemalt, kui need 19%, kes lõhna veidi tundsid ning need 10% olid hea lõhnatajuga.

Kehv lõhnataju võib olla märk Alzheimerist
Kui sa ei suuda lõhnu tunda, võib see olla Harvardi meditsiinikooli uuringu järgi märk varases staadiumis Alzheimeri tõvest. Põhjus arvatakse olevat selles, et kui haigus hävitab ajurakke, hävivad ka lõhnatajuks vajalikud rakud.

Kummaliste lõhnade tundmine ennustab insulti
Kui kõik lõhnab kuidagi kummaliselt, võib olla see märk insuldist – need kuuluvad maitsmishallutsinatsioonide hulka. Igal juhul tasub sel puhul oma arstiga rääkida.

Kujuteldavad lõhnad võivad eelneda migreenile
Lõhnahallutsinatsioonid võivad olla osa migreeni aurast, kuigi see on suhteliselt haruldane. Kõige levinumad lõhnad Montefiore peavalukeskuse andmete järgi on migreeniauras millegi põlemise või lagunemise lõhn.