www.aaestonia.com
Eesti uudised
10. detsember 2015, 16:00

Kui tulivesi kipub elu rikkuma (1)

Eestis on juba 25 aastat tegutsenud sõpruskond, kes ühendab neid mehi ja naisi, kes soovivad jagu saada oma alkoholiprobleemist.

Laupäeval tähistab Eesti anonüümsete alkohoolikute (AA) ühendus veerandsajandi täitumist asutamisest. Pidupäevaüritus, kuhu on oodatud nii ühenduse liikmed Eestist ja välismaalt, pereliikmed kui ka sõbrad, algab Tallinnas Kirjanike maja saalis kell 17.

Ühingu juures kaua tegev olnud AA liige, nimetame teda Pilleks, meenutas, et Eestisse jõudis 1935. aastal Ameerikas alguse saanud liikumine 1990. aastal Soome sõprade kaudu. Esimeseks kooskäimiskohaks said Wismari 15 asuva haigla keldriruumid, seal peetakse koosolekuid ka praegu. AA-l on kokku 26 tugipunkti üle riigi. AA keskus, ka tegevuse põhivormi ehk koosolekute pidamise paik, asub Tallinnas Lastekodu 6a.

„Me aitame üksteisel püsida valitud teel, kui vaja, toetame. Aga selge on see, et selleks peab ikka endal ka tahet olema,” märkis Pille. „Meilt on aastate jooksul abi otsinud ja seda ka saanud tuhandeid inimesi. On asotsiaale, aga enamgi veel edukaid ja muu eluga hästi toime tulevaid inimesi. Meil on range anonüümsus, aga isegi Lamborghiniga on tuldud.” AA-sse jõuavad paljud inimesed ka pereliikmete palvete ja sunni tõttu.

End juba 18 aastat kainust pidanud alkohoolikuks nimetav Pille märkis, et ravimatu tõve alkoholismi probleemidest pääsemiseks on esimene samm tunnistada endale, et probleem on olemas. Edasi aitab inimest see, kui ta jõuab soovini joomine maha jätta ning sel teel lisaks endale teistele toeks olla. „Ei, kui järele mõelda, paneb imestamagi – mul pole õiget joomaisu olnudki, aga ma olen ka kogu aeg väga tegev olnud teiste aitamisega teeninduskeskuses,” lisas Pille. Koosolekutel võetakse probleemid üksipulgi ette ning arutatakse läbi ka 12-sammuline tee kainema elu poole.

„Kui sügisel tuleb koosolekule 10 uut inimest, siis kevadeks on neist käima jäänud kaks-kolm. Enamasti on poolelijätmise põhjus see, et tahe asju parandada pole piisavalt tugev,” ütles Pille ning lisas, et ilmselt eelkõige vastastikune tugi ja valmisolek ööpäev läbi abistada on see, millele saavad hädalised kindlad olla võitluses, millega nad pole üksinda toime tulnud. AA deviis on nimelt: „Kui tahad juua, on see sinu asi, kui soovid elada kainelt, on see meie asi”.

Eesti AA

Tallinna rühmad:

Endla rühm Kentmanni 7 (tel 5897 5321),

Rahu rühm Võsu 5,

Lastekodu rühm Lastekodu 6a (tel 5608 2548),

Wismari rühm Wismari 15

www.aaestonia.com