Foto: PantherMedia / Scanpix
Toiduuudised
11. detsember 2015, 12:50

Seitse nippi, kuidas end ülekilodega võitlemisel toetada (1)

Igaüks, kes kaalust alla võtta soovib, teab, et porgand on tervislikum kui burger, kuid sõnadest, teadmistest ja mõtetest kaugemale astumine on suur väljakutse. Järgnevad seitse nippi aitavad sul aidata saavutada seda, mida juba tead, et tegema pead.

1. Keskendu lahendusele, mitte probleemile

On ütlemine, et energia läheb sinna, millele tähelepanu pööratakse ehk siis see, millele mõtled, see ka enamasti teostub. Sinu alateadvus teeb seda, millele keskendud ning ei allu negatiivsele käsule. Seega: kui mõtled, et ei tohi mõelda roosadele elevantidele, siis millele mõtled? Eks ikka nendele elevantidele. Sama kehtib ka ei-tohi-seda-süüa käskude puhul.

Keskendu sellele, mida tahad, mitte sellele, mida teha ei tohi. Mõtted "tahan armastada enda liigutamist" või "tahan toitu suhtuda rahulikult" aitavad energia suunata just sellele.

2. Leia ülesöömise põhjus

Ülesöömise taga on kindlad põhjused. Meile meeldib asjade võlu, mitte nende valu, mistap naudime head toitu, selle lõhna, maitset või leevendust, mida toit meile pakub.

Ükskõik mis just sinu ülesöömise põhjuseks on, on see oma olemuselt positiivne. Kui teadvustad põhjuse olemasolu, hakka muutma oma käitumismustrit. Näiteks sööd selleks, et vältida teatud teemasid – mida sa väldid? Kuidas saaksid selle probleemi kaotada?

3. Sosista endale armsaid asju

Kuidas sa iseendasse suhtud? Kas räägiksid nii oma sõbra või lapsega? Kui räägiksid, siis kuidas nemad sellesse suhtuks? Kujutle end korraks oma parima sõbra/sõbranna kingadesse ja sosista endale parimaid ja ilusamaid asju, mida öelda saab. Ütle vaheldumisi "Tunnen end hästi!" ja "Olen nii rumal!" ning vaata, mis saab. Üsna pea taipad, et kaovad paljud probleemid ja heaga saavutab rohkem.

4. Jälgi enda tegemisi ja vajadusel korrigeeri

Võid parasjagu olla küll imedieedil, ent libastumisi tuleb ikka ette, see on paratamatus. Sünnist saati saledadki söövad vahel üle, ent säilitavad ikka oma figuuri. Kuidas? Vahe on selles, et nad muudavad vajadusel oma harjumusi. Jõid paar liigset kokteili või sõid ühe koogitüki asemel kolm? Jäta krõpsud söömata või joo hommikuks ergutavat teed ja söö üks võileib vähem.

Pärast ülesöömist keskendu tasakaalule: jaluta looduses, räägi sõbraga, vaata head filmi ja ära muretse liigselt prohmaka (ja söögi) pärast ning ära tee midagi radikaalset.

5. Muuda sõna "edu" tähendust

Kui oled endale seadnud eesmärgi jõuda ideaalkaalu, läheb selleni aega ja teel selleni võib ette tulla mitmeid libastumisi. Kuna aga pikaajalise eesmärgi puhul võib siht silme eest kaduda, võta endale lühemaid eesmärke. Edu võib tähendada ka seda, kui oled nädala pärast kilo kergem. Lühemaajalised eesmärgid motiveerivad sind edasi minema.

6. Püsivus, mitte täiuslikkus

Me kõik ihaleme täiuslikkuse poole ning usume, et iga hinna eest pingutades oleme parimad. See strateegia maksab aga kätte, kuna kipume end liialt piitsutama, kui ei ole olnud piisavalt tubli ... juhtides meid tagasi külmikuteele.

Premeeri end aeg-ajalt pühendumise, ilusate sõnade, pikema jalutuskäigu või sinule olulise asja eest. Hea sõna aitab meil paremini eesmärgi poole püüelda.

7. Murra mugavusest välja

Oleme osavad, mis puutub lühema tee otsimisele või töö tegemiseks kergema viisi leidmisse. Siiski jäävad paljud meist jänni, kui peame muutma söömisharjumusi. Meil ei õnnestu ära õppida uusi viise ja jääme vanade harjumuste küüsi.

Miks? Sest küsime endale küsimusi, mis juba eos meie tee blokeerivad. "Miks ma seda teen?", "Mis mul viga on?" või "Ma ei muutu iial."

Mida peaksime aga järgmisel korral tegema, on küsima küsimusi nagu "Kuidas mulle järgmisel korral meeldiks?", "Mida mul sellest olukorrast õppida on?" või "Kuidas saaksin seda lihtsamaks teha?".