Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
16. detsember 2015, 16:20

Lugu ilmus esmakordselt 2010. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Kuidas magada rahulikult? (3)

Magamise ajal puhkavad keha ja vaim ning organism täidab end uue energiaga. Lühikeseks jäänud uneaeg tekitab väsimust, tusatuju ning hakkab pikapeale ka tervisele halvasti mõjuma.

Inimene vajab piisavalt uneaega, mille käigus taastub kesknärvisüsteemi, lihaskonna ja meeleelundite töövõime ning paiskuvad verre mitmed tähtsad hormoonid. Korralik väljamagamine on väga oluline eelkõige vaimse töö tegijatele ja õppuritele, sest une ajal süstematiseerib aju päevast infot ning loob võimalused uute teadmiste talletamiseks.

Kas unerütm ja uneaeg on paraja pikkusega, saab igaüks otsustada selle järgi, kuidas ta end pärast magamist tunneb: uni on olnud piisav ja kosutav, kui ärgatakse väljapuhanu ja reipana. Ajutiste uinumisraskuste korral võib leevendust leida apteegi käsimüügipreparaatidest, taimeteest või mõnest muust uinumist soodustavast vahendist. Kui need tulemusi ei anna, tuleb tõhusama abi saamiseks pöörduda perearsti või unearsti poole.

 

Kõige sagedasem ajutine unerikkuja on aeg-ajalt ette tulev ärevustunne või muretsemine suure töökoormuse, eelseisva vastutusrikka vestluse või eksami pärast, aga ka rõõmsa sündmuse või üllatuse ootus.

Appi tulevad lõõgastumist soodustavad võtted: õhtune rahulik jalutuskäik värskes õhus, soe vann, uinutav tee meega. Vannivette sobivad lavendel, pärnaõied, meliss või kummel. Teed võib valmistada vastavalt maitsele kas sidrunmelissist, pärnaõitest, kummelist, nurmenukuõitest, piparmündist, köömnetest või tillilehtedest.

Apteegi käsimüügis on ka taimeekstraktidel põhinevaid toidulisandeid, mis vähendavad ärevustunnet ja soodustavad uinumist. Neist tugevama toimega on palderjanijuurt ja humalakäbiekstrakti sisaldavad tooted.

Sagedaseks unehäirijaks on norskamine. Kroonilise norskamise korral tuleks nõu pidada unearstiga. Mõningaid abivahendeid võib aga leida ka apteegi käsimüügiriiulilt. Apteegis pakutavaga tasub tutvuda ka inimesel, kel tarvis välja magada valgustatud ja häälterohkes keskkonnas.