Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
14. detsember 2015, 13:33

Treening aitab eakatel vaimset vormi taastada

Lähenevate pühade valguses ei maksa unustada treeningute tähtsust. Värske uuring näitab, et kerge kognitiivse kahjustusega eakatel võib treening aidata närvirakkude degeneratsiooni tagasi pöörata.

Ajukoor on aju välimine kiht, mis tüüpiliselt Alzheimeri tõve korral atrofeerub. Kui vanemad inimesed mõõduka intensiivsusega treeningprogrammi abil oma füüsilist vormi parandasid, suurenes neil ka ajukoore paksus. Niisugused tulemused leiti nii tervetel eakatel kui ka nendel, kellel oli juba diagnoositud kognitiivne kahjustus, mis on enamasti Alzheimeri tõve varajane staadium, kirjutab portaal Med24.

Paljud inimesed arvavad, et kui kahjustused on juba ilmnenud, siis on liiga hilja sekkuda ja Alzheimeri tõve väljakujunemist ei saa kuidagi enam peatada. Värske uuringu tulemused räägivad aga, et treeningul võib kognitiivse allakäigu varases staadiumis olla positiivne toime.

Eelneval määral füüsiliselt inaktiivsed osalejad vanuses 61-88 aastat pandi treeningrežiimile, mis koosnes mõõduka intensiivsusega käimisest kõnnirajal neli korda nädalas 12-nädalase perioodi vältel. Keskmiselt paranes kardiorespiratoorne võimekus treeningu tulemusel nii tervetel kui ka kognitiivse kahjustusega uuritavatel kaheksa protsendi võrra.

Leiti ka, et suurima füüsilise võimekuse paranemisega osalejatel esines ka suurim ajukoore mahu suurenemine, seda nii tervete kui ka kognitiivse kahjustusega osalejate hulgas. Kuigi mõlemas grupis leiti tugev seos parema füüsilise vormi ja ajukoore paksuse vahel interventsiooni lõppemisel, leiti kahjustusega osalejatel tervetega võrreldes suuremad paranemised ka vasakul insula piirkonnas ja ülemise temporaalkääru piirkonnas – nendes kahes piirkonnas esineb Alzheimeri tõve korral kiirendatud neurodegeneratsioon.

Füüsilise treeningu soodsad mõjud ei piirdu ainult ajukoore mahu kasvuga. Teistes uuringutes on leitud, et parem füüsiline vorm parandab närvivõrgustike tööd, pidurdab hipokampuse mahu vähenemist ning parandab mälu funktsioone.