Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
15. detsember 2015, 10:24

Võrevoodite pehmendused on imikutele eluohtlikud

Pärast seda, kui Ameerika Pediaatrite Assotsiatsioon (AAP) soovitas 1992. aastal kõik beebid selili magama panna, vähenes imikute äkksurmade hulk märkimisväärselt. Samal ajal on sagenenud beebide surmad teistel põhjustel, sealhulgas lämbumise tõttu.

Võrevoodite pehmendused katavad võresid seestpoolt ja nende esialgne eesmärk oli kaitsta imikute pead ja jäsemeid voodivõrede vahelt läbi minemast. Ometi puuduvad tõendid, et äärekaitsed aitaks imikutel vigastusi vältida – hoopis vastupidi.

Portaal Med24 vahendab, et aastail 1985-2012 kogutud andmete põhjal leiti 48 imikute surmajuhtu, mis olid otseselt äärekaitsetega seotud. 146 imikut sattusid erinevatesse õnnetustesse, kus beebid peaaegu lämbusid või kägistasid end. See number võib tegelikult suurem olla, kuna võrevoodite pehmendus ei ole niisugune asi, mida harilikult surmatunnistusele kirja pannakse. Surma- ja õnnetusjuhtumeid esineb aga järjest sagedamini, viimase seitsme aasta jooksul on surmajuhtumeid esinenud kolm korda sagedamini kui sellele eelnenud ajaperioodil.

Enamasti surevad imikud lämbumise kätte, kui pehmendused katavad nii nina kui suu või kui beebide näod kiilduvaad pehmenduse ja madratsi vahele. 48 identifitseeritud surmast 32 oleks võinud ära hoida, kui pehmendusi poleks kasutatud. Õnnetusjuhtumite puhul oli enamasti tegemist pehmenduste halva konstruktsiooniga, näiteks alumiste kinnituspaelte puudumise või vähesusega.

Mõnikord arvatakse, et õhukesed äärekaitsed on ohutumad kui plüüsist kaitsed, kuid imikute surma- ja õnnetusjuhtumeid tuleb ette nii õhukeste kui paksude pehmendustega.

Ameerika Pediaatrite Assotsiatsioon soovitab imikute äkksurma sündroomi ennetamiseks järgmist:

· beebi magamisasend peaks alati olema selili;

· beebid peaksid magama kindla aluspinna peal. Turvahällid ja lamamistoolid ei peaks olema imikute tavaline magamiskoht;

· beebid peaksid magama vanematega samas toas, aga mitte samas voodis;

· rinnaga toitmine on soovituslik ja seda seostatakse madalama imikute äkksurma riskiga;

· imikuid peaks vaktsineerima. On tõendeid, et immuniseerimine vähendab imikute äkksurma riski 50 protsenti;

· mitte suitsetada raseduse ajal või pärast sünnitust;

· pehmed või lahtised asjad ei peaks beebi voodis olema, sinna hulka kuuluvad peale võrevoodi pehmenduste ka padjad, lisatekid või mänguasjad;

· vältida beebi pea katmist või ülekuumenemist;

· kaaluda luti pakkumist une ajaks;

· ärkveloleku ajal peaks beebit vanema juuresolekul panema kõhuli, et soodustada arengut ja vähendada asendist tingitud plagiotsefaalia (kolju kuju muutumise) esinemist;

· kommertsiaalsete beebimonitoride ja teiste väidetavalt äkksurma vähendavate seadmete kasutamist ei soovitata.