Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
16. detsember 2015, 11:15

Kuidas on õige teha kompressi?

Kuidas on õige valutavale või põletikulisele piirkonnale kompressi teha?

Vastab Kadri Sirkas, Tõnismäe Südameapteegi proviisor: "Kompresse kasutatakse erinevate vaevuste leevendamiseks. Õigel kasutamisel vähendavad kompressid valu, ärritust, liigesjäikust, põletikku ja spasme. Need võivad olla jahutava või soojendava toimega, sisaldada endas ravimtaime alkohol- või vesitõmmist.

Lihaskülmetuste või -venituste korral tuleks kasutada sooja kompressi. Soojus intensiivistab paikselt ringleva vere hulka, seeläbi uhudes minema lihastöö tulemusena tekkinud kudesid ärritava liigse laktaathappe.

Sporditraumadest tingitud turseid alandab esmalt jahe kompress. Kahe-kolme päeva möödudes võib lihasjäikuse leevendamiseks ja paranemise kiirendamiseks ka sooja kasutama hakata. Nahal paiknevaid termoretseptoreid ärritades segame närvisüsteemi, mistõttu väheneb ajule saadetavate valusignaalide hulk. Kui koht on aga põletikuline, tasuks vältida kuume kompresse - soojus kiirendab koldes toimuvaid protsesse veelgi ning võib põletikust haaratud ala suurendada.

Sooja- ja külmakotte saab erinevas suuruses osta apteegist, kuid lihtsasti on nad ka kodus valmistatavad. Kompressi tegemiseks immutatakse marlitükk või vatt vajaliku lahusega, näiteks kummeliõie tõmmise või viinaga, ning asetatakse haigele kohale.

Aroomiteraapia eesmärgil võib kompressile lisada eeterlike õlide tilku, nt sidruni-, piparmündi- või lavendliõli. Kui teha kompresse mõne ravimtaimega esmakordselt, tasub jälgida hoolikalt keha reaktsiooni, sest näiteks kummelis olevad ained võivad tundlikumale organismile allergeeniks osutuda.

Niiske, aga mitte märg kompress kinnitatakse kas elastse rull- või võrksidemega paigale ning hoitakse vastavalt vajadusele.

Kompress ei tohiks olla ebamugav ega valu tekitada.

Samuti ei tohi kompresse panna lahtistele, veritsevatele haavadele. Õigesti tehtav kompress võib haigusnähtusid märkimisväärselt leevendada."