Tamrole kuuluval Benu Apteegil puudub luba uusi apteeke avada ning see ei soodusta ausat konkurentsiFoto: Alar Truu
Uudised
16. detsember 2015, 08:50

Konkurentsiameti karm hinnang sunnib apteegituru regulatsiooni ümber vaatama (3)

Eesti ühe suurema ravimite kaubanduskontserni Tamro Baltics hinnangul sunnib Konkurentsiameti karm hinnang hetkel kehtivale apteegituru regulatsioonile selle teema taas valitsuses ja Riigikogus lauale tõstma, sest vastasel juhul ähvardab apteegivaldkonda juba nelja aasta pärast kaos.

Tamro toetab eelmisel nädalal Konkurentsiametist valdkonna eest vastutavatele ministritele saadetud märgukirja, milles amet toob välja olulised puudujäägid mullu riigikogu kehtestatud apteegituru regulatsioonis ning selle ellu viimises. "Mõistame, et apteegituru regulatsioon on riigikogu ja sotsiaalministeeriumi jaoks kui kuum kartul, sest siin puuduvad lihtsad lahendused, kuid pea liiva alla peitmine ei lahenda vastuolusid, mis on juba täna esil ja muutuvad põletavaks juba nelja aasta pärast, kui regulatsioon jõustub. Nõustume konkurentsiameti arvamusega, et seaduse jõustumise korral kaasnevad tagajärjed on nii tarbijatele ja ravimite kättesaadavusele kahjulikud," lausus Tamro Baltics juhatuse esimees Leon Jankelevitsh.

"Oleme seaduse vastuvõtmisest alates juhtinud osapoolte tähelepanu, et Riigikogus kiirustades vastu võetud regulatsioon pärsib ausat konkurentsi. Konkurentsiametil on absoluutselt õigus tuues välja ohu, et turuosa võidavad need ettevõtjad, kelle valmisolek tegutseda seaduse hallis tsoonis on keskmisest suurem. Näiteks puudub Tamrole kuuluval Benu Apteegil juba täna luba uusi apteeke avada, mis ei soodusta ausat konkurentsi," selgitas Jankelevitsh.

„Ma olen sügavalt veendunud, et kõik Eesti proviisorid ja farmatseudid tegutsevad patsiendile parima abi andmise huvides sõltumata sellest, millises apteegis nad töötavad. See ongi ainuvõimalik viis konkurentsis ellu jääda," lisasTamro Baltics tegevjuht.

Jankelevithi sõnul on aga veelgi suurem mure apteegituru tuleviku pärast. "Aastaks 2020. peab hetkel kehtiva seaduse kohaselt olema turg teinud läbi olulise muutuse: ligi pooled täna tegutsevatest apteekidest peavad vahetama omanikku. Samal ajal puudub riigil igasugune plaan, kuidas seda seaduse jõul või toetuste ja soodustuste abil teha. Apteekide müük või muul viisil võõrandamine saab toimuda vaid õiglase hinna alusel. Apteekide sulgemine 2020. aastal ei tule samuti kõne alla, sest nii muutuvad ravimid inimestele kättesaamatumaks ning apteegiomanikel tekivad riigi vastu kahjunõuded. Aasta 2020 pole mägede taga ja nendele küsimustele on täna viimane aeg mõelda," märkis Jankelevitsh.

„Kutsun üles seadusandjaid tühistama ebamõistikud ja tarbijatele kahjulikud piirangud ning asuma välja töötama põhimõtted, mis väldiksid kaost apteegisektoris, tagaksid inimestele stabiilse ravimite kättesaadavuse ja lubaksid kõigil ausalt konkureerida," sõnas Jankelevitsh

Konkurentsiamet saatis eelmisel nädalal sotsiaalministeeriumile, justiitsministeeriumile ning majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile kirja, milles kritiseerib teravalt eelmisel aastal Riigikogus vastu võetud Ravimiseaduse muudatusi, mille kohaselt saavad alates 2020. aastast apteegi omanikuks olla vaid proviisorid ning omanikeringi ei tohi kuuluda ravimite hulgimüügifirmad.

Konkurentsiamet leiab, et piirangu senisel kujul kehtima jäämisel võivad nii tarbijatele, apteegiteenuse osutajatele kui ka teenuse kättesaadavusele kaasneda senisega võrreldes hoopis kahjulikumad tagajärjed. Samuti leiab amet, et suure tõenäosusega kaasneks hetkel kehtiva regulatsiooni tegeliku rakendamisega riigile suur hulk kulukaid kohtuvaidlusi, sealhulgas riigivastutuse küsimuses. Amet tõi ka esile, et sedavõrd suur omandiõiguse riive peab olema selgelt põhjendatud, kuid vastavaid analüüse tehtud ei ole. Konkurentsiamet taunis olukorda, kus turuosa hakkavad võitma ettevõtjad, kellel on keskmisest suurem valmisolek seaduse nö hallis alas laveerida, sest riigil puuduvad menetluslikud võimalused selle kontrollimiseks.

Tamro Baltics on 25-s Euroopa riigis tegutseva ravimikaubanduskontserni PHOENIX Group kuuluv ettevõtte. Sama kontserni kaubamärk on BENU apteek, mille nime all tegutseb ligi 900 apteeki kümnes riigis.