Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
16. detsember 2015, 10:32

Rasedusest tuleks hoiduda kuu pärast leetrite vastu vaktsineerimist

Rasedate vaktsineerimine on vastunäidustatud ning lisaks tuleb rasestumisest hoiduda kunikuu pärast vaktsineerimist, kuna ei ole päris kindel, kas vaktsiin võib põhjustada lootekahjustust või mõjutada reproduktiivsust, tuletab meelde Ravimiamet.

Leetrite, mumpsi ja punetiste (MMR) vaktsiin on elus nõrgestatud viiruste liitvaktsiin. MMR vaktsiin kuulub riikliku immuniseerimiskavva ning sellega vaktsineeritakse lapsi 1 aasta vanuselt ning uuesti 13-aastaselt. Liitvaktsiin on kasutusel 1994.aastast ja sellest ajast on lapsi ka korduvvaktsineeritud.

Leetrite vastast immuniseerimist alustati Eestis 1967. aastal. Punetiste vastast immuniseerimist alustati Eestis 1992. aastal leetrite ja punetiste liitvaktsiiniga.

Terviseamet on juba varasemalt soovitanud riskirühma kuuluvatel isikutel (sh meditsiinitöötajad, rasedust planeerivad naised) kaitsekehade määramist nende haiguste vastu ning vajadusel (re)vaktsineerimist.

Vaktsineerimine kahe annusega annab 98-99% inimestest kaitse nende haiguste vastu.

Leetritega kokku puutunud isikute vaktsineerimine võib anda mõningast kaitset, kui vaktsiini manustatakse 72 tunni jooksul pärast kokkupuudet.

Rasedate vaktsineerimine on vastunäidustatud ning lisaks tuleb rasestumisest hoiduda kuni 1 kuu pärast vaktsineerimist (allikas: MMR vaktsiinide ravimiinfo), kuna ei ole päris kindel, kas vaktsiin võib põhjustada lootekahjustust või mõjutada reproduktiivsust.

Leetrite, mumpsi või punetiste vaktsiini kasutamisel raseduse ajal ei ole seni dokumenteeritud ühtegi loote kahjustuse juhtu. Teoreetilist riski ei saa siiski välistada, mistõttu ettevaatusabinõuna on vaktsiini kasutamine raseduse ajal vastunäidustatud. Ettevaatus on vajalik teadaoleva kaasasündinud punetiste sündroomi ohu tõttu, mida on täheldatud vastava immuunsuseta naistel pärast raseduse varases järgus punetiste põdemist. Samas ei ole MMR vaktsineerimine raseduse ajal raseduse katkestamise näidustuseks.