Foto: PantherMedia / Scanpix
Jõulud
22. detsember 2015, 12:20

Ütle pühade-kilodele "ei"

On üsna levinud arvamus, et pühade ajal võtavad inimesed juurde keskeltläbi paar kilo, kuid tegelikult polegi sellele müüdile teaduslikku tõestust.

On tehtud uuringuid, mis näitavad, et jah – natuke küll juurde võetakse, kuid kaalutõus ei ulatu mitte kilodesse, vaid jääb keskmiselt 300–400 grammi piiresse. Muidugi on võimalik ka seda vältida ja õigupoolest üsna lihtsate nippidega.

Mõtle jõulumenüü varakult läbi ja otsi kergemaid lahendusi. Menüüd koostades arvesta sööjate arvuga ja jää oma plaanides reaalsuse piiresse – pole mõtet varuda koju toidumägesid selle mõttega, justkui sööksid inimesed jõulude ajal kolm korda rohkem. Arvesta, et pühade ajal satub su koju kingitustena palju maiustusi, eriti kui peres on lapsi. Seega pole tõenäoliselt ise tarvis komme ja šokolaadi varuda. Koosta detailne ostunimekiri ning ära kindlasti mine poodi tühja kõhuga.

Söö korralikult ka pidupäeval ja ära istu pidulauda näljaselt. Kui selja taga on toimetusi täis päev ning süüa polnud aega või, veelgi hullem, jätsid söögikordi meelega ära just selle tõttu, et pidulaualt hüva toidukraami rohkem sisse mahuks, on oht ülesöömiseks väga suur. Peaksid toimima vastupidi – nutikas oleks päev läbi süüa väikeste portsude kaupa ja pigem sagedamini, et hoida veresuhkru taset ühtlasena ja nii vältida väga suurt näljatunnet. Kindlasti ära jäta vahele hommikueinet.

Kiiret pole kuhugi. Pidulauas istudes peaks võtma aega ja mitte ahmima erinevaid toitusid läbisegi ja kiirustades. Mitte midagi ei juhtu ka sellest, kui kõiki roogasid proovida ei jõuagi. Pole vaja süüa kellegi teise meeleheaks ning niisamuti ei maksa solvuda, kui mõni külaline kõiki sinu valmistatud hõrgutisi proovida ei jaksa.

Joo vett. Mõnikord ei tunne me janu ära ja püüame seda leevendada hoopis järjekordse soolase ampsu järele haarates. Enne, kui tõstad oma taldrikule kolmanda verivorsti, küsi endalt, et kas sul hoopis mitte pole isu klaasikese vee järele.

Väldi alkoholi. Alkoholis on palju tühje kaloreid ja inimesed kipuvad alkoholi tarbides ka üle sööma. Kui vähegi võimalik, asenda alkohol parem veega.

Rohkem salatit. Jõulu- ja aastavahetuse pidulaud seostub küll rohke liha söömisega, kuid katsu sellest kõrvale hiilida – pole vaja tõsta endale ette tavapärasest kopsakamat lihatükki vaid sellepärast, et on jõululaupäev. Võta endale rohkem salatit või praekapsast, mis samuti sisaldab vähem kaloreid ja on kergemini seeditav kui liha.

Eelista väherasvasemat toitu. Traditsiooniline jõulupraad on küll valmistatud sealihast, kuid vähemalt sama suurepärase roa saab valmistada küülikust, kanast või hoopis kalast. Katseta midagi teistsugust!

Võta väiksem taldrik. Suuremalt taldrikult kipume rohkem sööma, eriti kui jälgime kommet, et toitu ei tohi järele jätta. Nii pigistadki selle endale viimseni sisse ning tunned pärast kõhus raskust. Kavalam on kohe võtta väiksem taldrik ning tõsta endale korraga vähem ette. Kui kõht jääb tühjaks, saab ju alati juurde võtta!

Liigu. Ära unusta end tundideks laua taha istuma, vaid liigu igal võimalusel. Miks mitte tantsida, lastega mürada või minna enne magustoitu välja ja teha üks jalutuskäik. Usu, tunned ennast kergemini ja reipamana. Kui tunned kõhus raskust ja gaase, siis on esimene ravim selle vastu just liikumine.

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (detsember 2015), mis on saadaval kõigis BENU apteekides.