Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
22. detsember 2015, 11:30

Mis põhjustab pikaajalist nohu ja kuidas seda ravida?

Miks mul on kogu aeg nohu? Enda teada ma allergiline pole, mis võib seda põhjustada? Kuidas nii pikaajalist nohu leevendada?

Vastab Kadri Sirkas, Tõnismäe Südameapteegi proviisor: "Pidevat ehk kroonilist nohu eristab viiruslikust ehk niiöelda tavalisest nohust kestvus üle kolme nädala. Sõltuvalt ajahetkest võib see ilmneda kas tihtiesineva tugeva nohu või ninakinnisusena.

Kroonilise nohu levinuim tekkepõhjus on allergia. Allergiat kutsuvad esile erinevad ained, nagu tolm, olmekemikaalid, toiduained, hügieenitarbed, ravimid, loomakõõm jpt.

Allergia pole vaid lastehaigus, tundlikkus nende suhtes võib tekkida hiljem elu jooksul. Kodukemikaalide mitmekesistumine ja uute materjalide kasutuselevõtt mõjutavad samuti allergiate teket ja levikut. Raviks on allergeeniga kokkupuute vältimine, antihistamiinikumid ja hormoonravi.

Teine kroonilise nohu põhjustaja on ümbritsev kuiv ja soe keskkond. Konditsioneerid paiknevad nii transpordivahendeis kui kodu- ja tööruumides. Sellist tüüpi nohu vastu aitab sagedasem värske õhu käes viibimine ning siseruumide niisutamine. Tõhusam variant on õhuniisuti soetamine, kuid abi on ka aeg-ajalt niiske käterätiku radiaatorile asetamisest ning akende avamisega tubade õhutamisest. Väga kuiva õhu korral annab efekti ka põrandale asetatud veekauss.

Kroonilise nohuga patsient peaks igapäevaselt kasutama meresoolalahuse spreid, millega nina limaskesta puhastada, loputada ja niisutada.

Vähemlevinud kroonilise nohu põhjus on anatoomiline eripära, mistõttu on tavaline nina kaudu hingamine takistatud. Paraku on seljuhul abi vaid operatsioonist.

Sellist nohu, mis ilmneb õuest tuppa astudes või sooja toitu tarbides, nimetatakse vasomotoorseks riniidiks. Antud juhul rageerivad nina veresooned ja närvid liiga tugevalt välisärritajatele. Vasomotoorse riniidi ravi on sümptomaatiline.

Nohu võib krooniliseks muutuda ka pikemaajalise ravimite tarvitamise tagajärjel. Ninna pihustatavaid dekongestante (nt ksülometasoliin, oksümetasoliin) ja pseudoefedriiniga nohutablette peab kasutama võimalikult lühiajaliselt, et vältida ahendatud ninaveresoonte kompensatoorset laienemist ravimitarvitamise lõpetamise järgselt.

Parimad kroonilise nohu leevendamise viisid on põhjuse ravi, mereveedega nina loputamine, kuiva nina korral niisutavate tilkade-salvide kasutamine ja ruumide niisutus."