Toiduuudised

Kasulikud nipid: kuidas küpsetada kõige paremaid verivorste? (32)

LISA KOMMENTAAR

Veiks24. detsember 2015, 10:35
Mis te saastst räägite,vaadake milline hind.
onuP23. detsember 2015, 23:28
Minu meelest ei oska ei taha eesti põllumehed vorstitootjad vaeva näha ja vorsti sisse pannakse tooreid tange ja kui te siis 30 kõrvetate neid -uskuge tekk on kogu une aja ja kauemgi lae all....VERIVORSTI SÖÖMISEST SAAD ELU PARIMA KÕHUVALU KOOS ROHKETE GAASIDEGA....NAGU UUE AASTA AUPAUGUD ...rõõmu vorstisöömisel
Mida rohkem silo23. detsember 2015, 20:48
Filmimees,23. detsember 2015, 15:06
Kõige paremat veri vorsti ehk tanguvõrsti oskavad teha setud ja Peipsi äärne rahvas.
Vorstimeister23. detsember 2015, 10:30
Küll see silja paavle võib üks rumal inimene olla söögi tegemise juures.
Rakverest23. detsember 2015, 08:25
Mina tegin eile õhtulgi verevõrsti, umbes 15 min, oli ahjus ja olid krõbedad ja ilusad terved, kõigile häid jõule ja head isu
Paneme23. detsember 2015, 08:23
kitsed kärneriteks ja ootame suurt aiast suurt saaki!! hahahaa.... küll ikka uhate kallid kommentaatorid... Igasugust toitu on võimalik halvasti ja valesti valmistada! Kui vorsti praadimisest mitte midagi ei tea ja tõenäoliselt oma käega ka teinud pole, siis viisakaks võiks ikka jääda ja viisakuse poolest oma kuradi pudrumulk kinni hoida.
Kollageen on lihavalk. Seasoolika peamine ehitusmaterjal ongi kollageen. NN kunstkestas verivorsti on parim küpsetada kuivalt - mitte mingit täiendavat rasva! Sellisel juhul vorstike ei lähe katki ja kest muutub mõnusalt krõbedaks... krõbedamaks kui naturaalne soolikas. Vältimaks vorstikese küpsetusalusele kinni jäämist kasutage küpsetuspaberit.
TEADA23. detsember 2015, 07:08
Tead mis ajaleht23. detsember 2015, 04:37
Kui sa nii tark oled ja tead mis nipp see on siis paluks retsepti ka,mis sa muidu siin keksid oma teadmisega. Anna nipid ja nõuanded,milline on siis see hea vorst. Aga igal inimesel on oma nipp niiet keegi niikuinii sind ei kuula. Kõik ei saagi lehenippidega nõustuda...kahjuks teab enamus mismoodi veel paremaks vorsti teha
sedasi23. detsember 2015, 01:05
Olid ajad ,olid ajad nii ka nende verivorstidega ,iga aastaga jääb vähemaks inimesi kes eelpool mainitut söögiks peavad,keegi ei taha sellest midagi enam kuulda!
Kauneid Jõule!
Aegu kaugeid neid . . . !22. detsember 2015, 20:56
Kuidas talus tehti - Keedeti odratangudest vorstipuder koos pekikuubikutega (võib eelnevalt ka kõrneteks praadida. Vahel, kui searasvad sulatatud, lisatigi sulatamisest järelejäänud kõrneid) ja maitsestati, kuidas kunagi aga vorstirohi käis sinna kindlasti. Putru ei keedetud päris valmis sest
järgmised kuumtöötlemised muudaks selle ülevalminuks mis pole hea väljavaade. Lõpuks, kui puder keenud, lisati veri. Edasi topiti lehtri abil vorstipuder hästipuhastatud sea või lambasooltesse. Lamba sooed on peenikesed ja saab ka peenikesed vorstid. Vorstid keerati parajateks rõngasteks ja kinnitati puutikkudega, ei seotud. Tikkutega sellepärast, et selline kinnitusviis hoiab ära järgnevate kuumtöötluste juures vorstide lõhkemise. Tänapäeval siis soovitatakse kahvliga läbitorkimist. Vorstid topitud siis pandi need patta ja keedeti läbi. Kui sukavardaga või nõelaga torgata siis ei tohtinud vorst "verd ajada" - kui ei ajanud, siis olid vorstid küllaldaselt keenud. Vorstid lükiti peenema puulati peale ja pandi jahedasse kohta puuga rippuma. Sealt siis võeti ja küpsetati. Küpsetamisega on omad lood. Vanasti sõltus paljugi ahjudest mis olid igas talus ikka omamoodi küpsetavad. Siin mängis oma rolli perenaise kogemus, et mis ja kuidas. Tänapäeval naudin otse ubadest jahvatatud kohvi lõhna, nooruses polnud Jõulud õiged Jõulud kui ei olnud tunda praetavate verivorstide lõhna. Poeomadest mõningad lõhnavad ka kuidagi aga see pole see.
Vorstimeister23. detsember 2015, 10:28
Ei mingisuguseid tikke.
Proovige22. detsember 2015, 19:22
Otepää omi, ilusad rõngad, nagu muiste! Ja ei oile pipraga liialdatud.
maie 22. detsember 2015, 18:42
Moosese 5/16 aga te ei tohi süüa verd -valage see maha nagu vesi. 5/23 aga jää kindlaks, et sa ei söö verd, sest veri on hing ja hinge sa ei tohi süüa ühes lihaga.Sa ei tohi seda süüa,et sinu ja su laste käsi pärast sind hästi käiks. Häid vereta Jõule kallis rahvas.
23. detsember 2015, 01:24
maie22. detsember 2015, 18:33
Moosese 5/16 ..-aga te ei tohi süüa verd-valage see maha nagu vesi. 5/23 -aga jää kindlaks, et sa ei söö verd, sest veri on hing ja hinge sa ei tohi süüa ühes lihaga.See on ainus asi,mida Jumal keelab.Kas siis nii raske on sellest loobuda,kui kaalul on Sinu enda hinge igavik.Häid Jõule ilma vereta.
maie le22. detsember 2015, 18:52
Mine pe rse oma moosesega ja jumalaga keda pole olemas ja oma usupühadega.Aafrikas karjapidajad elavadki kariloomadest nende verest lihast ja piimast mida jumal käskivat,et ellu jääda.Söö si tta.
maie le22. detsember 2015, 18:52
Mine pe rse oma moosesega ja jumalaga keda pole olemas ja oma usupühadega.Aafrikas karjapidajad elavadki kariloomadest nende verest lihast ja piimast mida jumal käskivat,et ellu jääda.Söö si tta.
kompu22. detsember 2015, 22:33
Mitmes Moosese raamat seda kirjutab?
Viljandist.22. detsember 2015, 17:16
Ise ei ole verivorsti mitu aastat söönud kui leidsin vorstist mingisugused tüükad,naine ei söö täniseni.Käisime naabrimehega nädal tagasi Lätis odava kraami järel.Naabrimees oli oma mitme kilose verivorsti pakki autosse unustanud.Helistasin ja naabrimees ütles löö pannile ja joome ühe odava Läti viina koos ära sakuska olemas.No peale kolmandat pitsi sõin ka ühe jupikese ära.Ütlen Teile ausalt Läti kaup on parem kui eesti oma.Kurat nii head olid et läks isegi teine pudel ja ei tea kuidas naabrimees koju sai.Olgu,see selleks.laupäeval käisin turuhoones,sõber liha leti juures ja just verivorste ostmas.Kuramused sokutasid minule ka koos müüjaga kaks kahe kilolist kotti.Õhtul lõin ühe kotitäie ahju,oh taevas,nii verised olid ei kõlbanud kusagile.Võtsin need praetud ja külmkapist teise paki ka,et naabrimehele meeldivad lähen odava Läti viinaga külla.Naabrimees trepil vastas,et mine kuradile oma verivorstidega,naine juba teine nädal ei räägi ja närin paljast leiva koorikut.No koju ka tagasi ei tahtnud viia kallasin naabrimehe koera kaussi need vorstid koerale jõuludeks.Koer nuusutas ,vaatas mulle saba liputades otsa ja,et söö ise.No kuidas nii,koer ei söö ja mina pean sööma seda saasta.Oh sa taevas kus Viljandi varesed hakkasid jõule pidama nii,et koer põgenes kuuti ja mina väravast välja.Läksin värava taha,tegin pudeli lahti ja panin selle jama peale lahmaka suutäie.Minu jõulud on peetud ei tea kuidas vaene naabrimees neid peab.Hea,et temal naist kodus ei olnud.Ei oska enam midagi öelda ega jõule soovida.Ei enam nii ei tee ega verivorsti söö.
LIHUNIK22. detsember 2015, 17:14
Tapamajas saab lehm torke,siis ta tõmbleb ning valust kakip pissib ja kõik see läheb ühte segusse.
Lihunikul on õigus.22. detsember 2015, 17:57
Mina Gennadi töötasin Võhma lihakombinaadis tapamajas nõuka ajal.Olin kolm aastat torkaja,üle kolme aasta ei tohtinud torkaja olla.Seal esimeses ruumis tõmmati siga taga jalga mööda vintsiga üles, nagu raudtee rööbast mööda tulid muidugi elusalt meie torkeruumi.Meid oli kuidas vajadus oli neli kuni kuus torkajat.Meil olid vaksa pikused pistodad,ja panime kaele arterisse.Sead olid sitased kusised verised rippusid läksid lahkamise ruumi.All oli pikk vere kogumise vann kuhu läks kõik see jama segi.No muidugi viltrist läbi no aga ikkagi mõelge.Pärast kolme aastat mind pandi keeduvorsti tsehhi hakkliha masinale.Hommikul vara läksid tsehhi,enne tulede põlema panemist tõmbasid suure hakkliha masina käima.Paar kolmsada rotti läks enne hakkliha kallamist läbi nii,et veri lendas ja hirmus kädsin oli.Meil oli jälle kõrvalt raha plastmass kasti täis kakskümmend kaks kilo keeduvorsti maha müümiseks.Usun,et ega praegusel ajal see asi targem ei ole suurtes tsehhides.Verivorsti võib osta ainult otse talumehelt kes teeb omale.Müügiks jälle on teine asi.Head isu ja jätku leivale.
gg23. detsember 2015, 05:23
torkajal torkaja mõistus.
gennadile23. detsember 2015, 07:07
minu onu ja onunaine on ka pikalt sigalas töötanud, sealsamas ka tapeti. küll nii must ja ropp polnud. aga lihakombinaadi rotid vist ikka peale masinast läbiajamist, pesti masinad uuesti ja päris liha läks sisse. vesi oli ju olematu hinnaga ja mäletan, et iga hommik peri voolikutega tänavaid suvel.
igasugust sitta,22. detsember 2015, 16:42
nagu verivorstid on, ei söö.
perenaine22. detsember 2015, 16:35
Parim nipp on hoopis tootja! Üks on kindel - rakvere verivorstid ei ole pühade aegu õige lauale panna. Sai ostetud suureks peoks rakvere ja nõo verivorste. Koos sai küpsetatud ka. Tulemus oli see, et rakvere omad olid peaaegu viimane kui üks katki ning Nõo omad olid ideaalseimast ideaalsemad. Sisu poolest ka on rakvere omad ühed kehvamad minu arvates, väiksemate tootjate omad on oluliselt paremad. Ärge tulge ütlema, et ma ei oska verivorste teha, pean neid nii töö juures tegema kilode kaupa kui ka kodus.
rusikareegel22. detsember 2015, 16:35
vorstid tuleb panna kuuma ahju
Taluperenaine.22. detsember 2015, 16:27
Täitsa naer tuleb peale kui võhik millestki räägib.Olen kindel see inimene on võimeline lennukist ehk lennundusest samuti rääkida nagu siin verivorstidest.Siin räägitakse ainult lamba soolikatest.Minul on sea soolikad,tehke mistahes soolikatest.Suvel tegin vasika soolikatest.Ühesõnaga jätke rumalused.Ei ole mingisuguseid lisandeid tarvis kui on vorstid hästi tehtud.Kõige paremad vorstid saavad tavalises puuküttega ahjus.Määritakse ainult rasvaga kokku pannile ja kogu lugu.Ei mingisuguseid 180-200 seid kraade ega minuteid ega tunde.Panin laupäeval verivorstid ahju,pühapäeval hommikul võtsin ahjust välja,vot need olid vorstid.Paneb ikka muigama küll,"naturaalses sea-lambasooles verivorstid".Küsiks vastu,millised on kunstlikud sea-lamba sooled.Ilmaasjata laps bussis ei karjunud,emme,emme,miks karjamaal lehmadel numbrid küljel.Isa kõrvalt vastas lapsele,need on ralli lehmad.Nii on teiega lugu vorsti teadlane.
pereisa22. detsember 2015, 17:23
180-200 kraadi on selleks, et saaks vorstid kähku lõhki küpsetada. Mina olen neid teinud alati 100-120 kraadi juures ja niikaua kui valmis saavad. Jäävad terveks. Jutt siis nendest vorstidest, mis kaubanduses, mitte toorestest.
Taluperenaine pereisale.22. detsember 2015, 18:14
Kuulen ka elus esimene kord ühte tarka juttu.Kuid siiski Sulle pereisa,millised need kaubanduse verivorstid on ja toored verivorstid on.Mida tehakse verivorstiga kui on laetud soolde ja seotud.Peale teist operatsiooni ehk tegevust kas on verivorstid ikkagi toored mis jahtudes kõlbavad kohe söögiks.Olgu,jagad vähemalt midagi mitte nagu teised lennu teadlased,said kaks rohelist plussi.
pereisa22. detsember 2015, 19:33
Kuna ise pole kunagi algusest neid teinud, vaid poe omi kasutanud, siis kujutan ette, et poes pole nad toored vaid teatud maani valmis kuumutatud. Vms.
kuumaks lasta22. detsember 2015, 16:15
ja siis jahtuda ja uuesti kuumaks siis ei jää aurused ja lödised aga nüüdsel ajkal pole mõtet jamada nendega isegi mingid eraletist naturaal olid jamad ostad 3 eri pakki et äkki mõni on õnnestund 2 proovitud juba peaolauale ei paneks näljaga närid salaja