Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
23. detsember 2015, 14:01

Mida teha, kui oled jõululauas kõhule toiduga liiga teinud? (5)

Tavaliselt tekitab liiga rasvane toit probleeme nagu raskustunne kõhus, gaasid, puhitus. Kui oled toiduga liialdanud, saab abi ka apteegist.

Rasva seedimiseks on vaja maksal toota rohkem sappi, mis peenestab toidurasvad väiksemateks. Seejärel saavad tööle asuda seedeensüümid. BENU Pärnu Papiniidu Apteegi proviisor Margot Lehari soovitab ülesöömise korral toetada sapi tööd looduslike preparaatidega. Üheks selliseks on artišokidražeed, mida võetakse söögi ajal. „Need vähendavad koormust maksale ja parandavad sapi välja voolamist sapipõiest. Artišokki sobib suurepärast võtta ka pärast sapipõieoperatsiooni," ütleb ta. „Ennast võib aidata ka loomsete preparaatide ehk seedeensüümide manustamisega. Need lõhustavad otseselt rasvu, valke ja süsivesikuid ning neidki võetakse koos söögiga."

Ravimtaimeusku inimesed võiksid raskustunde leevendamiseks teha endale tassikese köömne- ja/või piparmünditeed.

Kui kõht on puhitunud, kuid muid vaevusi nagu kõrvetised ja raskustunne pole, on hea võtta simetikooni sisaldavaid lahuseid, kapsleid või otse suhu kallatavaid graanuleid.

Need vahendid aitavad kõhus suured gaasikogumid lõhustada väiksemateks, misjärel seedimine saab jätkuda loomulikul teel ilma lisavaevusteta.

Enne rohket alkoholitarbimist soovitab Lehari võtta Befoli pikatoimelisi B-grupi vitamiine ja magneesiumi. Niimoodi toimides ei tohiks õhtul peetud pidu enam hommikul kuigi tuntavalt mõjuda. „Sellest preparaadist on olemas ka uudne nö otse­vorm, mis kallatakse otse suhu," lisab ta.

Kui aga sai juba alkoholiga liialdatud ning hommik on raske, siis Lehari nõuanne on võtta hommikul Enterosgeli suukaudset suspensiooni. „See on olemuselt ränihappe hüdrogeel, ta kiirendab alkoholi väljaviimist kehast ning vähendab koormust maksale ja neerudele. Sobib ka oksendamise ja kõhulahtisuse korral," selgitab ta. Vana tuntud abimees on süsi, mida müüakse nüüd ka tablettidest efektiivsemate kapslitena. Tõsi, ränigeelile jäävad nad toimelt siiski alla.

Pärast suuremaid sööminguid oleks apteekri sõnul hea teha maksa tööd toetav kuur – kas Biodrain taimsete tablettidega, maarjaohaka tablettidega, mis puhastavad maksa toksiinidest, või lausa essentsiaalseid fosfolipiide sisaldava ravimiga. „Need kuurid aitavad taastada maksarakke, mida teatavasti ei kahjusta mitte ainult alkohol, vaid ka rasvane toit, mõned ravimid (valuvaigistid, antibeebipillid) ja erinevad kroonilised haigused (nt diabeet)," lisab Lehari.

 

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (detsember 2015), mis on saadaval kõigis BENU apteekides.