Foto: Mihkel Maripuu
Keha
22. detsember 2015, 16:22

Ettevaatust! Kunstjõulupuud on tervisele kahjulikud (13)

Inimesed ostavad kunstjõulupuid erinevatel põhjustel, olgu see siis okaste koristamisele kuluv aeg või allergia. Kuid, kui sa oled üks kunstjõulupuude armastajaist – kas sa oled ikka veendunud, et kunstkuusk on tervisele ohutu?

Siiski mitte. Esimene asi, mida sa pead teadma, on see, et kunstjõulupuud on valmistatud reeglina polüvinüülkloriidist (PVC), kirjutab Men´s Healt. See on odav vahend, millest tehakse palju ka erinevaid teisi tarbevahendeid. Kuid – tasub teada, et PVC sisaldab ohtralt erinevaid lisaaineid, näiteks ftalaate, mis põhjustavad inimestel kilpnäärmehaiguseid ning suurendavad riski haigestuda pahaloomulistesse kasvajatesse. Teised PVC-s kasutatavad lisaained võivad esile kutsuda ka geneetilisi defekte, reproduktiivtoksilisi häireid või allergiaid. Lisaks eritub sellest ainest gaasidena orgaanilisi ühendeid, mis kahjustavad silmi, nina ja kopse.

Kui sa tõesti ei saa teisiti, kui pead kunstkuuske kasutama, siis tõsta vähemalt poest koju toodud kuusk esmalt õhtuks õue – siis hoiad esimese mürgiste ainete pahvaku sattumisest tuppa. Mida kauem lased kunstpuul õues seista, seda parem.

Või kõige parem – mine hoopis metsa ja too kraaviservast koju ehtne kuusk, mis kunagi suureks ei kasva. Nii on jõulurõõm suurem ja tervis ka vähem ohustatud.