Miks pühade ajal oma tervise nimel ilmtingimata hapukapsast süüa? (12)
„Kapsa hapendamine ja toorelt söömine on olnud eestlastel kombeks sajandeid. Kõlab küll veidi uskumatult, aga oma talvised vitamiinid võib saada ka hapukapsa söömisest. 100 grammis värskes hapukapsas on näiteks C-vitamiini sama palju kui suures sidrunis. C-vitamiin on vajalik naha- ja sidekoe heaks terviseks ning tugevdab kaitsevõimet haiguste vastu," rääkis Katri Merisalu.
„Kreeka arst Hippokrates soovitas toorest hapukapsast erinevate kõhuhädade leevendamiseks – hapukapsas ja selle mahl parandavad soolestiku mikrofloorat ja on kasulikud mao alahappesuse korral. Kapsa hapnemisel on mikroobid ära teinud suure eeltöö ning süsivesikud ja valgud on organismile paremini omastatavad kui näiteks värske kapsa puhul. Siit ka põhjus, miks on kasulik süüa rasvast sealiha koos hapukapsaga," selgitas Katri Merisalu.
Meie aga sööme ju enamasti hoopis praekapsast, räägiks selle kohta ka, palju seal kasulikke asju üldse alles on?
Täna hommikul oli just saade "Flamenko ja hapukapsad", kus pere elas metsas ilma elektrita ja kes teevad hapukapsast. Jäi kõrva selline asi, et aastate jookusl on välja selgitatud kapsa sordid, mis on head hapendamiseks.
Tuli kohe meelde minu sõbranna Soomes, kes räägib, et eluaeg ise hapukapsast teinud, isegi kapsariiv on sama, aga Soomes kapsas ei tule nii hea.
Suu hakkas vett jooksma, kui saates nitas seda turukapsast, siinmail peab Lidli saksa _weinsauerkraut_ konservkapsaga leppima.