Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
29. detsember 2015, 12:20

Kuidas talvel terve püsida?

Kuidas talvel terve püsida?

Vastab BENU Tõrva apteegi apteeker Virge Sokk: "Igatalvist viirusterallit vältida pole võimalik. Siiski saab teha paljugi, et inimene tihti haige ei oleks. Oluline on riietuda vastavalt ilmastikule ning hoida jalad soojas, sest külmetavad jalad garanteerivad enamasti ka nohu ja kurguvalu.

Laste kollektiivis on tähtis puhastada mänguasju võimalikult tihti, sest tavaliselt on just seal palju pisikuid. Kui inimene aevastab või köhib, tuleks katta suu või nina taskurätiku või käe seljaga. Oluline on õpetada ka lastele, et kasutada tuleb just käe selga, mitte peopesa.

Immuunsuse tugevdamiseks peab sööma mitmekesiselt, puhkama piisavalt, viibima värskes õhus ning olema kehaliselt aktiivne. Immuunsust nõrgestab ka stress, mistõttu võiks stressiolukordi püüda vältida. Väga vajalik on ka karastamine ja suvine „patareide laadimine". Ka apteegist saab immuunsuse tugevdamisel abi. Kõige levinumad on punase päevakübara preparaadid, mis sobivad kasutamiseks alates teisest eluaastast. Seda preparaati võiks võtta 21-päevase kuurina ja siis teha paus.

Põhjamaa inimese jaoks on väga oluline D-vitamiin, mille ülesanne on soodustada kaltsiumi imendumist, aidates kaasa laste organismis luukoe ja hammaste normaalsele moodustumisele. D-vitamiin on vajalik normaalse südametegevuse ja verehüübimise saavutamiseks, aga ka stabiilse närvisüsteemi ja vererõhu säilitamiseks.

Enamlevinud küsimused, millega apteekri poole pöördutakse, käivad palavikualandaja ja selle manustamise kohta. Laste puhul on esmavalikuks palaviku alandamisel paratsetamool. Kui see ei aita, manustatakse ibuprofeeni. Annuse määramise juures on oluline silmas pidada lapse kehakaalu, mitte vanust. Palavikku hakatakse alandama alles siis, kui see on tõusnud üle 38 kraadi."

 

Artikkel ilmus esmakordselt BENU ajakirjas "Ilu ja Tervis" (detsember 2015), mis on saadaval kõigis BENU apteekides.