Lapsed

Ministeerium soovib muuta perearstide visiidid vastsündinute koju kohustuslikuks (8)

LISA KOMMENTAAR

kraamer31. detsember 2015, 17:50
Kõik unustatud vana tuleb otsapidi tagasi. Ega see nõukaaeg kõige hullem olnudki...mõnes mõttes.
totramast totram nõue.30. detsember 2015, 22:48
haiglast kirjutatakse kiiresti välja ja rumal kogemusteta pere ei sa lapsega hakkama.Asi pole ju meditsiiniline! Haiglaarsti koormata ei tohi,küll aga perearsti? Kas viimane siis polegi spetsialist? Kasvatusega tegeleb ikka pere ise ja õpib,kui ei oska või kui on nii loll,siis lihtsalt ei saagi lapsi! kasvatusega tegelevad pedagoogid,mik sneid koju ei saadeta! mida teeb perearst enneaegsega? puhub peale ja see saab kohe küpseks või? Mik son nii palju enneaegseid? seda võik suurida,mitte panna karistus perearstile.Kui kodus esineb vägivalda,siis kuidas saab arst selle vastu? Istub perekonnas j ahelistab politseisse või? Kuidas asi reaalselt toimiks? kuidas saab perearst ära hoida koduseid vigastusi? Nõuab "hullukambri" ehitamist lapsetuppa,kus seinad madratsitega kaetud,määbel põrandale kinni kruvitud? Kui palju lollusi ikka mahub kabinetirottide pähe!. Kaas perearst on kui kummipoiss,et aina topi ülesandeid ja ta vaid paisub ning teeb kõik ära? Haritus, oskused,mõistmine saavad alguse kodudest . Kui meil ei hinnata peremudelit,kasvatust,siis ei saa arstide kaela suruda ühiskonna vajakajäämisi. Ehk peaks hoopis sotsiaaltöötajad käima enne lapse ilmaletulekut kodusid revideerimas? Kas sellistesse urgastesse üldse saab last tuua? Kodutunde saates näeme ju jubedaid eluasemeid,kus kasvad karjade kaupa lapsi ja kõik on roosad ning terved! Liigne nillitamine teeb abituks ja haigeks. Kui kogu ühiskond on kreenis ja haige,siis on küll vähe kasu arstide õlgadele ühiskonna sanitari rolli seadmisest. Soovik suuek saastaks tarku otsustajaid Saaks ometi lollikarjast lahti!
Perearsti30. detsember 2015, 14:19
kabinetist välja saada on väga raske, peaaegu võimatu. Ise endal kogetud.
oeh30. detsember 2015, 12:18
Minu meelest on selles artiklis lausvaled. Olen viimase 9a jooksul saanud 4 last. Alati on sünnitusmajas küsitud, kes on lapse perearst ja alati ka perearstile andmed edastatud ning mind instrueeritud, et ma perearstiga ühendust võtaksin. Perearst pole kõiki mu lapsi kodus vaatamas käinud, mõnda on. Aga pole ka vajadust olnud. Perearstikabinet on meie kodust 5 min autosõidu kaugusel ja pole probleemi lapsega vajadusel kohale minna.
Visiit võiks võibolla olla kohustuslik 1. lapse sünni järel või juhul kui perearst peret ei tunne ja peab vajalikuks koju minna. Samuti võiks tõhustada noortele peredele suunatud sotsiaalteenuseid. Noored vanemad on tihti üksi ja vajavad tuge, aga harva vajavad nad arstiabi. Miks peaks arst sotsiaalteenuseid osutama? Selleks pole mingit põhjust. Perearstide visiidile saamiseks on niigi pikad järjekorrad ja perearstid on ülekoormatud, sest äkilise haigestumisega võetakse enamasti väljaspool järjekorda vastu.
Veidi austust võiks ka olla perearstide vastu, nad on siiski arstid, ravivad inimesi ja päästavad elusid. Nad pole lapsehoidjad, kes tuleb igasugu pisiülesannetega üle koormata, et päris tööks enam üldse energiat ja tähelepanu ei jää.
arvan30. detsember 2015, 10:40
et maakohtades on perearstide viisidid igati teretulnud. .
süsimust iroonia30. detsember 2015, 12:47
Iseasi palju perearst vastsündinutest taipab (ei taipa eriti, siis on ju mõttetu).
Nõukaajal olid pediaatrid eraldi, aga neid pole kusagilt võtta ja kulukas oleks muidugi ka.
Mari30. detsember 2015, 10:05
Nõukajal oli arsti ja õe visiit kohustuslik. arst tuli koju juba teise päeva hommikul, õde külastas mitmeid kordi- see tundus täiesti normaalne ja andis kindlustune, noortele oleks see kindlasti vajalik. Miks see ära nulliti???
30. detsember 2015, 12:25
See on ju "ülearune" rahakulu.