Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
30. detsember 2015, 13:50

Terviseamet: hoidu aastavahetusel alkoholimürgistusest!

Aastavahetusel sageneb pühade ajal täiskasvanute alkoholimürgisuste hulk, samuti satuvad alkoholimürgistuse tõttu ohtu ka lapsed.

Aastavahetusega seotud pühade eel on üheks suureks probleemiks alkohol, selle liigne ja ületarbimine, kus sageli satuvad ohtu ka lapsed. Lastel võib ka väike kogus alkoholi põhjustada raske mürgistuse, tuletab meelde Terviseamet. Ole laste suhtes tähelepanelik ning korista peale pidustusi kindlasti laualt ära joogid. Hoolitse selle eest, et nähtavasse kohta ei jääks sigarette ega muid nikotiini sisaldavaid tooteid.

Pea meeles, et laste jaoks ohtlikus koguses alkoholi võivad sisalda ka mitmed hooldusvahendid nagu suuhooldusvedelikud, näopuhastus- ja juuksehooldusvahendid ning käte desinfitseerijad.

Kui laps on alla neelanud alkoholi, tuleks esimesel võimalusel helistada mürgistuste infoliinile 16 662. Oluline on teada ja edasi öelda, mis tootega oli tegemist, kui palju on seda joodud, millal see juhtus, milline on jooja vanus ja kehakaal ning esmased sümptomid.

Vastavalt saadud infole antakse nõu esmaste esmaabivõtete kohta.

Lisaks lastega juhtuvatele õnnetustele sagenevad pühade ajal ka täiskasvanute alkoholimürgistuste hulk. Halvima ärahoidmiseks tuleb jälgida oma lähedasi ja järgida soovitusi: ära jäta märkimisväärses alkohoolses joobes sõpra järelevalveta, jälgi et ta ei jääks magama külili asendis. Selili magades suureneb tunduvalt omaenese oksemassidesse lämbuse oht.

Ära tarbi tundmatu päritoluga alkoholi, samuti ära joo baarides alkoholi, mida ei ole originaalpakendis avatud teie silme all. Suureks riskiks võib kujuneda joomine laua peale jäetud klaasist. Püüa depressiivsele lähedasele tuge pakkuda, ära jäta teda üksi.

Mürgistuste infoliinile 16 662 helistamine on anonüümne ning kohaliku kõne hinnaga, kõnedele vastatakse ööpäevaringselt. Mürgistusteabekeskuses töötavad pikaajalise töökogemusega ja kliinilise toksikoloogia erikoolituse läbinud õed ja arstid, kõnedele vastatakse nii eesti- kui ka vene keeles.