Foto: PantherMedia / Scanpix
Terviseuudised
4. jaanuar 2016, 11:30

Norra arstide soov: sel sajandil sündinutele Norras tubakat ei müüda (1)

Norra Meditsiiniühing (Legeforeningen - NMA) tahab Norras luua aastaks 2035 tubakavaba ühiskonda. Liidu ettepanekul oleks esimeseks sammuks selles suunas keelata tubakatoodete müümine kõigile neile isikutele, kes on sündinud sellel sajandil.

Liidu president Marit Hermansen põhjendas, et tubaka tarvitamine ei oli põhiline inimõigus, vahendas The Local Aftenpostenit. "Me tahame tubakavaba põlvkonda," kinnitas ametnik ja lisas: "Suitsetamist ei saa keelata, kuid me tahame, et noored inimesed ei alusta tubaka tarvitamisega." Hermansen usub, et liidu ettepanek leiab poliitilist toetust. Tema sõnul on ka Norra terviseminister öelnud, et peamine siht on takistada noori inimesi selles, et nad hakkaksid suitsetama. "See tähendab, et uued põlvkonnad ei saa Norras tubakat osta," kõneles ametnik.

Samas on Norra poliitiliste parteide esindajad arvanud, et see ettepanek ei ole praegu elluviidav.

Mullu augustis, mil Norras käis kohalike valimiste kampaania, võrdles Norra konservatiivide partei esindaja Geir Finne suitsetajaid riigis juutidega natside okupatsiooni ajal. "Me võitleme suitsetajate süstemaatilise diskrimineerimise vastu. Midagi taolist ei ole me näinud okupatsiooniajast saati," sõnas Finne. Partei sõdis suitsetamiskeelu vastu söögikohtades.