Tartu Observatooriumi erakorraline teadur, atmosfäärifüüsik ja kliimauurija Olavi Kärner.Foto: Sille Annuk / Postimees
Terviseuudised
4. jaanuar 2016, 16:34

Helsingi erakliinikud pakuvad maailmatasemel vähiravi ka Eesti patsientidele (4)

Soome ajaleht Helsingin Sanomat kirjutab, et Helsingi erakliinikutesse saabub patsiente kogu maailmast, kuna sealne ravi kuulub mitmel alal maailma tippude hulka.

Nii käib eelmise aasta suvest saati Helsingis vähiravil Eesti arvutusmatemaatik ja atmosfäärifüüsik Olavi Kärner (73), kes põeb melanoomi. Tema arst oli Tartus öelnud, et Soome ravi on tema jaoks tõenäoliselt viimane võimalus. Eestis immuno-onkoloogilist ravi ei tehta ning seepärast soovitas arst pöörduda Helsingisse Docratese vähiravikeskusse.
Juunis alanud ravi mõjus Kärnerile hästi. Poja Olle Kärneri sõnul oli isa Helsingisse sõites nii nõrk, et kartis, et ei ela reisi üle. Nüüd on mehele taas toit maitsma hakanud ning suve lõpul ja sügisel käidi metsas seenelgi. Lisaks jõudis teadlane viimistleda oma kliimamuutusi käsitlevat raamatut ning veeta aega lastelaste seltsis. "Ravi andis isale nii mõnedki tähtsad ja kaalukad kuud," ütles Olle Kärner.

Vähiravi on maksma läinud kümneid tuhandeid eurosid. Kärnerite sõnul oleks neil olnud võimalik maksta mõne, kuid mitte nii mitme ravikuuri eest. Ravi on katnud Eesti haigekassa, kirjutades maksukohustuse vaid kolmeks kuuks korraga arstitõendi alusel, kirjutas Soome ajaleht.

Kärneri melanoom arenes ninasõõrmes ning seetõttu avastati vähk üsna hilises staadiumis. Eelmisel nädalal selgus, et ravi jätkub nüüdsest Eestis kiiritusravina.

Lisaks vähiravi vajajatele saabub Helsingisse rahvusvahelisi terviseturiste ka aju- ja südameoperatsioonidele. Põhjuseid on kaks: kas puudub kodumaal vajalik ravivõimalus või on järjekorrad liiga pikad. Helsingisse saabutakse oma kuludega Aafrikast ja Lõuna-Ameerikastki.

Eesnäärmevähi ravi koos lõikusega maksab Docrateses ligikaudu 20 000 euro ning rinnavähi ravi 40 000 eurot.