Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
5. jaanuar 2016, 11:50

Leetrite kaitse olemasolu saab lihtsa vereprooviga kindlaks teha

Leetreid on alates 2014. aasta oktoobrist kuni 2015. aasta septembrini diagnoositud üle pooltes Euroopa riikides kokku üle 4000 korral. Sestap on sellest nakkushaigusest ohustatud endiselt kõik, kes ei ole leetreid põdenud või pole soovitustele vastavalt vaktsineeritud leetrite vastu.

Leetrid on viirushaigus, mis levib õhu kaudu piisknakkusena haige köhimisel või aevastamisel. Leetrid on ülimalt nakkav haigus: umbes 90% haigega kontaktis olnud vastuvõtlikest isikutest (vaktsineerimata või ebapiisava immuunsusega) haigestub. Peiteaeg kestab keskmiselt 10 päeva, teatud juhtudel kuni 21 päeva.

Leetrite sümptomiteks on lööve, palavik, kurgu ja silmade põletik. Haiguse tüsistusteks võivad olla raskekujuline kopsupõletik, keskkõrvapõletik või peaajupõletik. Leetritele spetsiifilist ravi ei ole, kuid haigus on vaktsineerimise teel välditav. Vaktsineerimise tulemusena tekivad organismis antikehad, mis kaitsevad inimest haigustekitajaga kokkupuutumisel haigestumise eest. Samuti tekivad needsamad kaitsvad antikehad leetrite läbipõdemisel ning see annab eluaegse immuunsuse.

Seda, kas inimesel on organismis piisaval hulgal leetriviiruse vastaseid antikehi, saab kindlaks teha lihtsa vereanalüüsiga – tuleb määrata leetriviiruse vastase IgG antikehade sisaldust veres. Kui nende antikehade sisaldus on üle teatud taseme, on inimesel leetriviiruse vastane immuunsus (kaitse) olemas, kui antikehi pole piisavalt, siis on immuunsuse tekkeks vajalik (re)vaktsineerimine. Analüüsi võivad teha kõik inimesed, kes ei tea kindlalt oma vaktsineeritusest leetrite suhtes, eeskätt soovitatakse testida ja leetriviiruse vastase kaitse puudumisel vaktsineerida meditsiinitöötajaid ja inimesi, kel on plaanis reisida. Leetripuhanguid esineb nimelt kõigis maailmajagudes ning ka viimased Eestis diagnoositud leetrite juhud olid seotud just reisimisega inimestel, kellel puudus piisav immuunsus.

Leetriviiruse vastase immuunsuse kontrolli saab mugavalt teha näiteks synlab meditsiinilaborites ja verevõtupunktides, mille asukohad ja vastuvõtuajad leiad siit.

Vereanalüüsi andmiseks ei pea olema söömata-joomata ning verevõtuks ei pea eelnevalt registreerima. Analüüs on tasuline, see maksab Eesti Haigekassa hinnakirja järgi 8,38 eurot, millele lisandub verevõtu maksumus 3 eurot.