Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
5. jaanuar 2016, 16:00

Teaduslikult tõestatud: Õnne kolm saladust (11)

Õnn on üks tähtsamaid asju elus, kuid õnnelikuks saamine võib elus olla üks keerulisemaid õppetunde.

Psühhiaater Robert Waldinger, Harvard Ülikooli täiskasvanute arengu uuringukeskuse juhataja on täiskasvanute õnnega seonduvat põhjalikult uurinud ning kirjeldas oma uuringute kokkuvõttena õnne kolme saladust ka hiljaaegu toimunud TED-konverentsi ettekandes, vahendab Business Insider.

Uuringus vaadeldi 75 aasta vältel üle 500 mehe. Iga kahe aasta tagant küsitleti neid nende elukvaliteedi osas, samal ajal jälgiti ka nende füüsilist tervist iga viie aasta tagant.

Uuringu tulemusel jõudsid teadlased olulisele järeldusele: Head suhted teevad meid õnnelikumaks ja tervemaks.

Oma TED-konverentsi ettekandes juhtis Waldinger tähelepanu õnne kolmele saladusele. Kõik need kinnitavad, et tugevad lähisuhted panevad aluse ka heale tervisele.

1. Lähisuhted. Harvardi Ülikooli teadlaste uuringu järgi olid õnnelikumad ja tervemad need mehed, kellel olid lähedased suhted oma pere, sõprade ja kogukonnaga. Samuti oli nende eluiga pikem. Need, kes tundsid end üksikumana, olid ka eluga vähem rahul ning nende tervis ei olnud nii kiita. Seda võib seletada ajakirjas Social and Personality Psychology Compass avaldatud uuringu tulemustega, mille kohaselt võib üksildus tekitada nii vaimsete võimete langust kui ka uneprobleeme, see omakorda suurendab tõenäosust erinevatesse haigustesse haigestumiseks ning ka võimalust varakult surra.

2. Suhete kvaliteet, mitte kvantiteet. Loeb mitte lihtsalt suhe, vaid kvaliteetne suhe.

3. Stabiilne, toetav abielu. Sotsiaalne ühendus ei ole hea mitte vaid füüsilisele tervisele, vaid see aitab ära hoida ka vaimset allakäiku. Abielus inimeste mälutestide tulemused on 50-aastasena oluliselt paremad võrreldes nendega, kes abielus pole olnud või kes on lahutatud, leiavad Harvardi teadlased.

Ühiskond paneb palju rõhku tööle ja mammona kokkuajamisele, kuid nagu rõhutab Waldinger: "75 aasta pikkuse uuringu tulemusena on selge, et paremini tulevad oma eluga toime need inimesed, kes peavad oluliseks suhteid oma pere, sõprade ja kogukonnaga.".