Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
7. jaanuar 2016, 12:00

Seitse viga, mida lõunat süües oma kehakaalu huvides vältida (1)

Soovid, et lõunasöök täidaks kõhtu nii, et enne õhtusööki poleks vaja midagi põske pista? Siis hoidu allolevast seitsmest veast.

1. Jälgi, et lõunasöök ei koosneks ainult süsivesikutest. Süsivesikud annavad palju energiat, kuid pärast nende ohtrat tarbimist järgneb reeglina kiire energia langus, mis toob kaasa isu uuest süüa, tuletab meelde Good Housekeeping.

2. Ära kiirusta! Kui sööd aeglasemalt, jõuab ka aju mõista, millal on kõht täis. Aeglaselt söömine mõjub ka seedimisele hästi.

3. Lõunasöök ei tohi olla joodav. Kui sul on kombeks lõunavõileivale peale juua limonaadi või magusat mahla, täidad sa end suhkru-kilokaloritega, kuid kõht ei saa täis. Jällegi – magusad joogid tõstavad veresuhkru taset ja nii ka energiataset, kuid see kaob kiiremini, kui tuli ning pärastlõunal võib sind tabada veel suurem nälg kui enne lõunat.

4. Võta lõunasöök kaasa. Kui valmistad toitu ise, tead täpselt, mida sööd. Lõunasöögi võid julgelt kaasa ka siis, kui tööl külmikut pole – kui sa ei hoia toitu just otsese päikesevalguse käes, on sul aega oma toitu pärast külmikust väljavõtmist aega süüa neli tundi enne, kui see hakkab riknema.

5. Väldi puuvilju. Et puuviljad sisaldavad ohtralt puuviljasuhkruid, tõstavad need veresuhkrut ning selle langedes oled sa peagi näljasem kui varem. Eriti kehtib see juhul, kui puuviljad moodustavad su pearoa. Kui sa ilma puuviljadeta ei saa, võid nendega asendada saia või tärkliserohked köögiviljad.

6. Söö piisavalt! Kindlasti ei pea sa õhtuni vastu, kui näksid võileiba või helbid väikse kausitäie suppi. Hommiku-, lõuna- ja õhtusöök peaksid olema võrdse suurusega.

7. Lõpeta lõunasöök magusa suutäiega. Et pärastlõunal ei piinaks sind väljakannatamatu magusaisu, ampsa pärast lõunasööki tükike tumedat šokolaadi.