Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. jaanuar 2016, 10:20

Kas võiga kohv on tervisele kasulik? (12)

Tänapäeval on läinud moodi lisada kohvile lusikatäis võid või sama kogus kookosõli – see tegevat saledaks ning andvat energiat kogu päevaks. Kas selline jook on tervislik?

Lusikatäie või või kookosõliga kohvi valmistamine on kodus lihtne, kuid näiteks Inglismaal saab bulletrproof kohvina tuntud rüübet ka paljudest kohvikutest, kirjutas Daily Mail.

Või ja kookosõliga kohvijook sündis, kui USA ettevõtjat Dave Asprey' käis Tiibetis rännakul. Seal pakuti jakivõiga teed ehk jooki, mis on mägironijatele läbi aegade andnud vajaliku energia ning parandanud väidetavalt ka nende keskendumisvõimet.

Asprey väidab, et seesugune jook kiirendab ainevahetust, kuid samas aeglustab rasva lisamine seedeelundkonna tööd ning see hoiab ära järsu energia tõusu.

Mitmed toitumiseksperdidki kiidavad seda kohvi, kuna see täidab kõhtu ja aitab hommikupoolikul paremini tööle keskenduda.

Samas tuleb meeles pidada, et tassis võiga kohvis on umbes 500 kilokalorit, mis on rohkem, kui peekonivõileivas, ning 50 grammi küllastunud rasvu. Ning kindlasti tuleb seda jooki tarbides arvestada, et see võib kergitada kolesteroolitaset, mistõttu suureneb ka risk haigestuda südamehaigustesse.