Foto: PantherMedia / Scanpix
Lapsed
8. jaanuar 2016, 13:05

Mis juhtub, kui sünnitad kaks last järjestikku? (3)

Kuigi paljud naised otsustavad saada teise lapse, kui esimene on alles vaevu aastane või pisut vanem, kaasnevad sagedase sünnitamisega ka omad riskid.

Raseduste vahele jäävat lühikest aega seostatakse rohkemate tüsistustega ja see seab ohtu raseduse. 2006. aastal tehtud metaanalüüs näitas, et kui raseduste vahele jääb vähem kui 18 kuud, on oht, et laps sünnib alakaalus, võib toimuda enneaegne sünnitus ning loode võib jääda arengus maha.

Lapsed, keda eostati vaid kuus kuud pärast seda, kui nende vanem vend või õde siia ilma tuli, sündisid 40-protsendise tõenäosusega enneaegselt ja neil oli 61-protsendine risk sündida alakaalus, võrreldes nende naiste lastega, kes eostati 18 kuud pärast sünnitust, kirjutab Woman's Health.

Juhul kui raseduste vahele jääb vähe aega, suureneb teise raseduse puhul risk põdeda aneemiat, mis võib osutuda probleemiks nii emale kui lapsele. Kuigi ei ole teada, mis täpselt kõike nimetatut põhjustab, usuvad eksperdid, et naisel ei jätku lihtsalt piisavalt palju aega organismi taastumiseks ehk eluks vajalike toitainete tootmiseks. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) soovituse kohaselt võiks raseduste vahele jääda kaks kuni viis aastat.

Järjestikused rasedused võivad muuta raskendatuks ka rinnaga toitmise − rasedus imetamise ajal võib vähendada piima tootmise või siis toota seda üleliia.
Vahel ei suuda rasedust aga nii täpselt ajastada, seega juhul, kui raseduste vahele jääb vähem kui 18 kuud, tasuks konsulteerida oma perearstiga, kes oskab kindlasti nõu anda, et rasedus hästi kulgeks.