Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
8. jaanuar 2016, 16:30

Tolmulestaallergia kimbutab? Pakaseline aeg on parim aeg lestadest lahtisaamiseks! (1)

Tolmulestad on imepisikesed tegelased, kes kuuluvad meid ümbritsevasse loomulikku keskkonda. Kui neid tekib aga liiga palju, võib tekkida allergia. Seepärast võta ette voodiriiete tuulutamine – praegune pakane tapab kodulesti tõhusalt!

Tolmulestad (nimetatakse ka voodilestadeks) on pooleldi läbipaistvad 0,1–0,5 millimeetri suurused olevused. Neil on pikkade hõredate karvakestega kaetud kere ja neli paari hea haaramisvõimega jalgu. Emane tolmulest elab kuni kolm kuud – tunduvalt kauem kui isane, kelle eluiga on vaid mõni nädal. Täiskasvanuks saab tolmulest kümnepäevaselt ning seejärel kindlustab emane ämblikuline 60–100 muna kaupa oma populatsiooni järelkasvu.

Oma aja ära elanud tolmulestadest saab nähtamatu surnud olevuste lade. Kui elututest tolmulestadest on võimalik ka voodiriideid kloppides vabaneda, siis elusad lestad end nii välja tõrjuda ei lase. Nad klammerduvad jäsemete otstes olevate nappade abil nii tugevasti tekstiilide külge, et isegi tolmuimeja ei suuda neid lahti tirida.

Elutegevuseks ja paljunemiseks vajab tolmulest parajalt soojust ja niiskust – seepärast on voodi nende elutegevuseks parim paik. Voodis on neile ka hulgaliselt toitu, nii näiteks sulepatjade ja -tekkide sisu ning inimese naha osakesed.

Mida vanemad on madrats, sulepadi ja suletekk, seda rohkem on neis lesti. Uue madratsi muudab tolmulest mõnusaks elupaigaks poole aastaga.

Tolmulestaallergiat võid endal kahtlustada, kui sügiseti ja kevadeti – siis aktiveerib tolmulestade elutegevus – kimbutavad sind vesine nina, aevastushood, ninakinnisus, köhatamine, ärritustunne kurgus ja isegi hingematmistunne. Harvem võib esineda ka naha­sügelust ja löövet.

Lihtsaim viis võitluses tolmulestade vastu on korralik toa ja voodipesu tuulutamine. Et tolmulestad hukkuvad madala temperatuuri juures: -18ºC külm tapab lestad kahe ööpäevaga, on praegu parim aeg vinnata voodipesu õue ja lasta neil sel seal tuulduda.