Keha

Sa lähed paksuks ning langed depressiooni ehk Seitse müüti, mis ei pea suitsetamisest loobumisel paika! (15)

LISA KOMMENTAAR

suitsetaja19. jaanuar 2016, 12:46
Jätsin suitsetamise maha peale 33 aastast tõmbamist. Mõne kuuga oli kaal tõusnud 15 kg. Probleem polnud mitte liigses söömises vaid selles, et soolestik muutus loiuks ja ei lükanud toitu enam edasi. Käisin ka apteegis uurimas, kas ei ole mingit tabletti, mis ergutaks seedetrakti, aga apteeker ütles, et kui oleks sellist asja, siis ta seda ka mulle müüks, aga ainus asi, mis soolestiku toimimist stimuleerib, ongi nikotiin. 11 kuud pidasin vastu, siis algas kõik jälle peale. Suitsetades on nii, et peale hommikukohvi ja sigaretti jooksen kohe kemmergusse keha kergendama, aga suitsuvabana läks 3-4 ööpäeva, enne kui seeditud toit väljus. Selge, et selle ajaga omastab organism rohkem aineid ja sellest see kaalutõus tuleb. Suitsetaja on nö toiduraiskaja - enamus väljub enne seda kui sealt on toitained välja imetud.
Ma ei tea kas see on reegel, aga minu puhul oli nii.
sama siin15. märts 2016, 14:29
No nagu minu lugu oleks. Paha ja hea korrga see sigaret.
Suitsetamine ja kilpnääre18. jaanuar 2016, 04:39
Eaga võib tekkida kilpnäärme alatalitlus. Seda on kindlasti paljudel, lihtsalt see algab hiilivalt ja inimesed ise ei teagi. Ka perearst määrab tavaliselt ühe analüüsi - TSH. See ei näita aga kilpnäärme seisukorda. Tuleb arvesse võtta kõiki kaebusi, sest vereanalüüs võib olla isegi referentsväärtuste sees. Kui nüüd suitsetamine maha jätta, siis üks kilpnääret stimuleeriv aine jääb ära.
Paljud suitsetajad on proovinud suitsetamisest loobuda, kuid kehakaalu tõus ja masendus sunnivad neid jälle sigarettide järele haarama. Kehakaalu tõus ja masendus tulenevad suures osas sellest, et nikotiin on stimuleerinud kilpnäärme talitlust ja kui nüüd kilpnääre jääb ühtäkki lisastimulaatorita, hakkab seda vaevama alatalitlus. Tulemuseks on tüüpiline ainevahetuse aeglustumine, kehakaalu tõus ja masendus. Esineb teisigi sümptoome, kuid kõige rohkem probleeme valmistavad just nimetatud nähud. Seepärast peaks inimene, kes soovib suitsetamisest loobuda, hakkama kasutama selliseid toiduaineid ja lisatoitaineid, mis aktiveerivad kilpnäärme tööd.
Eedi13. jaanuar 2016, 10:23
Eelnevalt väga pikka aega suitsetades jätsin selle pahe üle viie aasta tagasi maha. Pool aastat ei juhtunud kehakaaluga midagi, siis hakkas tõusma. Kogunes lisakilosid 15 kg. Vale jutt, et hakkad rohkem sööma või alustad toidunäksimisega. Viga muidugi ka selles, et töö stiil on siis kas kontori- või autoiste kogu aeg istumise all ja pikad päevad. Liigesed teevad liiga - õige. Närvilisem - õige, ainult kas põhjus nüüd suitsust loobumine või juurde lisanduvad kilod ja aastad.
Sellegipoolest ei kahetse oma tegu ja olen rahul, et suutsin sellest jamadusest loobuda.
Minni13. jaanuar 2016, 08:18
See on vale jutt. Jätsin 3 aastat tagasi maha ja tulemus on selline. et 13 lisakilo, vererõhk on sama mis enne, liigesed lähevad järjest hullemaks ja reflukshaigus ka süveneb. Kahetsen, et selle loobumise ette võtsin, ainult kehvemaks on läinud. Ei hakka uuesti ainult sellepärast, et suitsud on ikka väga kallid.
aga 13. jaanuar 2016, 16:18
sa söö vähem. Nikotiin pidi põletama kaloreid, kui enam ei suitseta, siis hakkabki kaal kasvama, kui sööd endiselt, sest kaloripõletamist ju pole. Või tee sporti.
JÄTSIN12. jaanuar 2016, 22:27
maha ja läksin paksuks nagu kesik.
Krista12. jaanuar 2016, 21:38
Olen juba 1,3 aastat tubakavaba ja kilosid on kogunenud pea 20 ja veel toitumist jälgides. Tervis on läinud väga halvaks, liigeseid valutavad, südame puudulikkus, närvilisus, depressioon. Veel ei ole kätt suitsu poole sirutanud , lootes et läheb paremuse poole aga peast käib juba sageli mõte läbi. Minu arvamus on , et ei saa kirjutada selliseid artikleid , kui tegelikkuses on asjalood teised ja mitte ainult minul.
12. jaanuar 2016, 21:54
Nii kipub minema jah.Ise olin 3 aastat suitsuta ,jälgisin väga mida sõin ja hoidusin näksimisest.Isegi mõõdukalt liikumist 2-3 korda nädalas aga ikkagi tuli esimese aastaga 18kg juurde.Pluss siis muidugi ka need kõik tervisehädad - kõrge vererõhk ja -suhkur,südamehäired,ärrituvus ja väsimus... Nüüd olen jälle suitsetanud 3a ja kaalu sain vähemaks 20kg!, olemine normaalne , vana garderoob mahub selga jälle ja raha vean perearsti asemel tubakapoodi :D
46 a. tubakane.13. jaanuar 2016, 05:52
Ma ei propageeri suitsetamist. Kui pole alustatud, ei maksa ka esimest proovida. Pikalt veetuna ei pruugigi lahti saada. Ise vedanud siis 46 a. Ikka kangemaid marke. Praegu punane "Winston". Hiljuti käisin täielikus med.diagnostikas. Kogu arsti pika jutu lõpp oli, et "sinu andmete põhjal peaksid saja aastaseks elama". Olen 64/182/80. Ja ei kurda veel tervise üle. Kuidas kellelegi antud. Viibin ka palju looduses. Aga jälgin õpetust: ".... ja ei tunnistanud võõraid tõdesid". Maltise laulust "Kauge aeg". Tervist kõigile, kel oma ajud olemas!
kahjuks12. jaanuar 2016, 21:15
bv ,jkb-l12. jaanuar 2016, 17:35
Sa võtad kaalus juurde........... kas segasemat teksti selle punkti alla ei saanud enam panna ? Tean väga paljusid kes on juurde võtnud peale suitsetamisest loobumist, seal juures mina ise. Ja parem ainevahetus ....... see just soodustabki kilode lisandumist. Vajalikud ained omastatakse organismi poolt, ülejäänud sodi visatakse kiiresti välja ja sellega "esitatakse nõudmine" uue toidu järele. Tegelikult mõjub see kõik igale inimesele erinevalt, kuid siiski võtab enamus inimesi juurde. Ja sealjuures ei tarvitse nad kohe mitte rohkem süüa kui enne.
Õigust12. jaanuar 2016, 20:03
räägid, ma olen ka selle 28 aasta jooksul tervelt kolm kilo juurde võtnud! Ärge te keegi jumalapärast hakake järgi tegema, lähete kah paksuks ja vanaks ja koledaks nagu mina...
Aga12. jaanuar 2016, 20:06
tegelikult ei lähe te mitte suitsu ärajätmisest paksuks, vaid sigareti asemel pole vaja magusat ega muudki liigset sisse vohmida. Nii lihtne see ongi...
koni 13. jaanuar 2016, 15:58
jutt või asi! ekstra jälgisin, et magusat ei sööks, ikka võtsin pärast poolt aastat 10 kilo juurde.....alles poole aasta pärast hakkab, muide, kaal tõusma! ja unes näed suitsetamist ka 5 aasta pärast!