Foto:
Keha
12. jaanuar 2016, 14:20

Sa lähed paksuks ning langed depressiooni ehk Seitse müüti, mis ei pea suitsetamisest loobumisel paika! (15)

* E-sigaretid aitavad suitsetamisest loobuda.Vale! California ülikooli poolt tehtud uuringust selgus, et inimesed, kes suitsetasid e-sigaretti, suutsid suitsetamisest loobuda harvemini, kui need, kes seda ei tõmmanud, kirjutab ajakiri Women's Health.

* Sa võtad kaalus juurde.
Vale! Suitsetamine ei hoia sind saledana. Uuringutest selgunud, et suitsetamine võib samuti kaalunumbrit suurendada, sest suitsetajal kõigub veresuhkur ning see põhjustab asjatut õgimist. Kehakaalu tõusu põhjuseks võib küll olla kiusatus asendada suitsupausid suupistepausidega. Seda soodustab asjaolu, et inimese maitsetaju paraneb ning toidud tunduvad paremad. Ning tegelikkus on teadlaste hinnangul hoopis selline, et tubakasõltuvusest lahtisaamine võib parandada ka ainevahetust ning see teeb lisakilode kaotamise hoopis lihtsamaks. Seda seletatakse asjaoluga, et suitsetamisest loobudes veresuhkru tase stabiliseerub.

• Suitsetamisest loobumine on kallis.
Vale! Nikotiiniplaastrid ja -nätsud võivad tunduda küll kallid, aga kui sa arvestad kokku raha, mis kulub sigarettide ostmisele, siis on maha jätmine kindlasti mitu korda odavam!

* Vesipiip on sigarettide tervislikum versioon
Vale! Vesipiip on vähemalt sama mürgine kui sigarettide suitsetamine, sest vesipiipu tõmmates hingab inimene sisse süsinikmonooksiidi ja nikotiini, mis tekitavad suurenenud südamehaiguste riski ja nikotiinisõltuvust. California ülikooli teadlased täheldasid, et vesipiibu tõmbamine suurendab inimese kokkupuudet ohtlike kantserogeenidega.

* Pärast aastate pikkust suitsetamist ei paranda loobumine tervist
Vale! Juba 20 minutit pärast viimase sigareti suitsetamist lähenevad vererõhk ja pulss normaalsele tasandile ning sõrmed ja varbad muutuvad soojemaks. Kahe ööpäeva möödudes on paranenud juba ka haistmis- ja maitsmismeel. Aasta tubakavabadust tähendab poole väiksemat südameinfarktiriski. Viis aastat pärast suitsetamist loobumist on oluliselt vähenenud ajuinfarkti oht, kopsu-, kurgu-, ja söögitoruvähi risk on kahanenud poole võrra.

* Suitsetamisest loobudes ei suuda sa enam stressiga toime tulla
Vale! Vaatamata sellele, et paljud inimesed haaravad sigareti ja välgumihkli järele just ärritununa, kinnitavad uuringud, et mittesuitsetajad ärrituvad harvemini, kui suitsetajad. Kui oled suitsetamisest loobunud ja tunne keerulises olukorras, et vajad närvidele rahustust, mine õue ja hinga tubakasuitsu asemel paar sõõmu värsket õhku.

* Suitsetamisest loobudes kaotad sa sõpru
Vale! Kui sa ei suitseta, ei pruugi sa sõpradega suitsuruumi või õue kaasa minna, kuid kindlasti ei ütle tõelised sõbrad sinust lahti. Vastupidi! Sinu tugev vastupanuvõime võib motiveerida ka sõpru suitsetamisest loobuma.