Sven SesterFoto: SANDER ILVEST
Keha
13. jaanuar 2016, 15:35

Seitsme aasta eest suitsetamise lõpetanud Sven Sester: "Alguses oli raske. Väga." (13)

"Alguses oli raske. Väga. Tundus, et mõttetöö ei edene. Miski oli nagu päevast puudu," meenutab rahandusminister Sven Sester üle seitsme aasta tagust aega, kui ta suitsetamise päevapealt lõpetas.

Sven Sesteri jaoks oli keerukaim harjumusest loobumine. "Olin kirglik suitsetaja. Suitsetasin siis, kui mõttetööd tegin, kui koeraga parki jalutama läksin või siis, kui auto ära parkisin ja 10 meetrit koduukseni läksin," räägib ta.

Neil hetkedel libistas ta ikka käe otsivalt taskusse.

Esimestel nädalatel tekitas temas kiusatust suitsulõhn. "Et jätsin suitsetamise maha päevapealt ning ei kasutanud mingeid abivahendeid, siis sisendasin endale seda positiivset, mis suitsetamisest loobumisega kaasneb. Hakkasin sporti tegema, iga päev kiirkõndima ja hiljem jooksma," kõneleb minister.

Tagantjärele on ta endaga väga rahul, sest muutunud on palju. Esmalt on kadunud lõputu köha.

"Varem pidevalt miski nagu kõditas kurgus," märgib ta.

Paranenud on ka maitsemeel, riided ja hingeõhk ei haise enam suitsu järele ning varem suitsetamisele kulunud aega saab kasutada otstarbekamalt. Plusspoolele kirjutab Sester ka lähedaste rahulolu, kes enne pidid passiivsete suitsetajatena olukorda taluma, ning rahalise säästu, mis arvestades suitsukogust on päris korralik.

Sesteri hinnangul on suitsetamisest loobumine tahtejõu küsimus.

"Enesetõestamine annab positiivse laengu ning edulugu tiivustab. Räägi lähedaste, tuttavate, sõpradega. Mind esimesel nädalal ei usutud, hiljem hakati kaasa elama. Toetav ja tunnustav sõna lähedastelt annab hingejõudu. Ja seda on just rasketel hetkedel vaja."