Möödapääsmatu kihk päeval tukkuda võib tähendada unehäireid.Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
13. jaanuar 2016, 16:20

Viis märki sellest, et oled kimpus unehäiretega (3)

Seda, et õhtul uni ei tule, on aeg-ajalt kogenud igaüks. Kui unepuudus saab aga pidevaks, tuleb pöörata tähelepanu ka sellele, mis sind korralikult välja puhkamast takistab.

Millised on viis märki sellest, et oled kimpus unehäiretega, kirjutab Health.

• Sa ärkad väsinuna. Isegi siis, kui sa magad kaheksa tundi järjest. See tähendab, et miski takistab su kehal sügavasse unne laskumast. Püüa leida põhjused!

• Sa norskad. See ei pruugi midagi tähendada, kuid võib anda märku uneapnoest – tõsisest tervisehädast, mille esinedes on hingamine une aja takistatud.

• Sul on päeval kihk tukkuda. Ning seda olenemata, kas oled autoroolis või loed soojas toas diivanil. Mõtle tõsiselt ja konsulteeri ka arstiga, ega sind ei vaeva mõni krooniline unehäire.

• Sul on raskusi uinumisega. Ja seda vähemalt kuu aega järjest. Nii harjub aju ära mitte magama. Normaalse ööune taastamiseks on sul vaja ravimeid või teraapiat.

• Sa oled öösiti üleval. Depressioon, krooniline valu ja muud tervisemured võivad olla põhjuseks, miks sa ei saa rahulikult magada ning istud öösiti üleval, samuti väga vastikult esinev rahutute jalgade sündroom. Kui sa midagi sellist koged, pöördu kindlasti arsti poole.