Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
14. jaanuar 2016, 10:10

Uudne süstitav vaht aitab parandada luid

Prantsusmaa teadlased on välja töötanud süstitava vahu, mis aitab parandada luid.

Ortopeedias ja traumatoloogias kasutatakse sageli süstitavaid kaltsiumfosfaattsemente (CPC-d). Need koosnevad bioaktiivsetest ja biolagunevatest siirdamismaterjalidest, mis on olemas pulbri ja vedelikuna, kirjutab meditsiiniportaal Med24.

Kokkusegatuna tekib kaltsiumilaadne materjal, mis sarnaneb meie luudes leiduva kaltsiumiga. Segu võimaldab kirurgidel operatsiooni ajal suhteliselt lihtsalt ja paindlikult degenereerunud luid fikseerida ning tugevdada. Samuti on see bioloogiliselt sobiv, isekõvastuv ja mittetoksiline.

Seda materjali arendati edasi ajakirjas Acta Biomaterialia avaldatud uue uuringu raames. Varem oli teadlastel raskusi CPC-de makropoorseks muutmisel või pooride tekitamisel suurusega üle 50 mikromeetri. Uuringutes on leitud vasturääkivaid tõendeid selle kohta, kui poorsed peavad luud taaskasvu soodustamiseks olema. Vahemik jääb 100 ja 300 mikromeetri vahele. Osteoporoosiga inimestel on luud palju poorsemad.

Nantes'i ülikooli teadlase Pierre Weissi juhtimisel töötas uuringumeeskond välja CPC tüübi, mis on isekõvastuv ja makropoorne.

Et teha kindlaks, kas vaht suudab ka tegelikult degenereerunud luud parandada, kandsid uurijad seda küülikute reieluu väikestele defektidele. Nädala pärast leidsid nad, et CPC oli defekti täielikult täitnud ja säilitanud ootuspäraselt makropoorse struktuuri. Uurijad leidsid, et kuus nädalat hiljem oli see toiminud karkassina, soodustades uue luu kasvu. CPC-s endas oli värskelt moodustunud luu ja need sobisid ühtlaselt kokku.

Teadlased usuvad, et ühel päeval võib see avastus aidata igal aastal kogu maailmas umbes kaheksat miljonit osteoporoosiga seotud luumurruga patsienti.