Õpi käituma nagu põhjamaalane: nemad teavad, et talvel on külm. Nad panevad end sel ajal soojalt riidesse ning oskavad seda aega enda jaoks ära kasutada. Foto: PantherMedia / Scanpix
Meeled
14. jaanuar 2016, 13:20

10 tõhusat nippi talvedepressiooni seljatamiseks

Talvedepressioon on üsna levinud nähtus, sest päikesevalguse nappis mõjutavad keha ööpäevast rütmi ning bioloogilist kella, need aaga reguleerivad teatud ajulainete aktiivsust ning hormoonide tootmist. Eriti on sellest ohustatud need, kes talve ei fänna.

Seega, kui sa oled üks neist, kes ei taha hallil ja külmal talvepäeval voodist tõusta, võid olla talvedepressiooniga kimpus. On leitud, et eakad on sellest seisundist enim ohustatud. Kuid isegi siis, kui sa pole eriline talvefänn, saab talveperioodil oma vaimse tervise heaks üht-teist ise ära teha. 10 lihtsat ning efektiivset nippi selleks annab Everyday Health.

1. Õpi käituma nagu põhjamaalane.
Põhjamaa inimesed teavad, et talvel on külm. Nad panevad end sel ajal soojalt riidesse ning oskavad seda aega enda jaoks ära kasutada. Olgu see siis suusatades, uisutades või räätsamatka korraldades. Kui sa lõpetad pideva vastupanu pakasele, hakkad seda lõpuks taluma.

2. Kanna värvilisi riideid.
Päris kindlasti on olemas seos optimistliku meeleolu ning rõivaste värvi vahel ehk kes paneb selga värvilisemad riided, tunneb end paremini. Musta kandes seevastu on pidevalt tunne, nagu läheks matustele. Seepärast tee teadlikke jõupingutusi, et kanda erkrohelist, lillat, sinist, roosat või miks mitte neid kõiki värve koos.

3. Tarbi D-vitamiini.
Kuna organism saab enamiku D-vitamiinivarudest päikesest, on mõistlik seda talvel toidulisandina tarbida. Head D-vitamiini allikad on ka mitmed toidud, näiteks kalamaksaõli, lõhe, tuunikala, piim, jogurt, sardiinid ja munad. D-vitamiini puudust on täheldatud nimelt paljude haiguste puhul, ka depressiooni tekkimisel on sellel oma osa.

4. Vaata filme ning loe raamatuid.
Talv on suurepärane aeg lugeda kõiki lugemata raamatuid ning vaadata filme, mille vaatamiseks suvel aega ei jagu. Eriti head on komöödiad, sest naermine teeb meeleolu paremaks ning võib leevendada ka valu.

5. Suhtle positiivsete inimestega.
Eriti talvel on oluline hoida end eemal negatiivsusest – paljud uuringud on kinnitanud, et õnnelike inimestega suhtlevad inimesed on ka ise õnnelikud. Ning ka see on kindlaks tehtud, et ka negatiivsus on nakkav.

6. Katseta midagi uut.
Teadlased on kindlaks teinud, et midagi uut tehes või uusi oskusi õppides püsib aju tegevuses ning selles ei teki depressioonile iseloomulikke muutusi.

7. Keskendu kodu sisustamisele.
Pole parimat aega kui talv koristada oma kodu või sorteerida vanu riideid. Samuti on just see parim aeg sisustada oma kodu – värskendada seintel värvi ning tõsta mööblit ümber.

8. Söö õigeid toite.
Talvel on parim aeg süüa suppe ja hautisi. Talvemasenduse vastu paremateks toitudeks on näiteks baklažaan, mis sisaldab kiudaineid, vaske, B1-vitamiini ja mangaani, kartul, mis on B6-vitamiinirikas, biotiini- ja flavonoididerohke ning kurkum, mis tugevdab immuunsust ning mõjutab ajutegevust.

9. Kasuta päevavalguslampi.
Valgusravi kasutatakse depressiooni ravimisel sageli, seega võta sinagi sellest parim. Paljudes ujulates ja spaades on olemas valgustoad, kus end valgusega laadida. Tasub meeles pidada, et parima tulemuse saavutamiseks võiks valgusteraapiat viljeleda hommikuti enne kella kümmet.

10. Naudi elavat tuld.
See tunne, kui saad oma näo ja käed elava tule juurde seada, on lohutav ja lõõgastav. Kui sul ei ole kaminat ning õues tundub lõkke tegemiseks ikkagi liiga külm, pane korteris põlema küünlad – ka need soojendavad ning võimaldavad hetke nautida.