Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
15. jaanuar 2016, 16:00

Kuidas naha eest talvel hoolt kanda? (3)

Talvekuude külm ja karge õhk ning kapuutsi ääre alt vägisi sisse tuiskav lumi mõjuvad nahale halvasti. Samuti kuivatavad talvel nahka ka kuiv õhk ja keskküte, räägib kosmeetik Moonika Sibul. Kõik see soodustab naha veekadu, põhjustades naha punetust ja ketendust.

Talvisel ajal tuleks pöörata suuremat tähelepanu naha niisutamisele ja toitmisele. Kõige tundlikumad piirkonnad on Tallinna kesklinnas asuva ilusalongi Sinine Salong kosmeetiku Moonika Sibula sõnul käed, huuled ja nägu. „Käsi saab kaitsta külma poolt põhjustatud kuivamise eest eelkõige kindaid kandes. Käsi peaks kreemitama mitmel korral päevas, seetõttu oleks hea kanda kätekreemi alati endaga kaasas," õpetab ta, kuidas käed talvel hoolitsetud ja pehmed hoida.

Jälgi kreemide koostist!

„Kreemid olgu tavapärasest toitvamad. Eelistada tuleks õli-vesi kreemist koostist, kuna suurema veesisaldusega vesi-õli losjoonid kipuvad käreda pakasega pigem tegema kahju, kui kasu," märgib kosmeetik. Ta lisab, et kreemide koostist lugedes tuleks jälgida, et need ei sisaldaks alkoholi, liialt parfüümi, eeterlike õlisid ja teisi pigem nahka kuivatavaid koostisosi.

Kosmeetik soovitab vältida ka vaseliini ja mineraalõli baasil tehtud salve ja kreeme, kuna pikemal kasutamisel need ikkagi pigem kuivatavad nahka ja ummistavad poore.

„Eelistatud koostisosad oleksid erinevad lipiidid: hüaluroonhape, glütseriin, oliivõli, jojoba õli, mandli õli, sheavõi, kakaovõi jt teada tuntud niisutajad," loetleb Sibul.

Kõige suurem risk külmast tingitud nahakahjustuste saamiseks on inimestel, kes näiteks töö tõttu pikemat aega õues peavad viibima. „Soovitan neil kasutada lokaalselt ehk näiteks põskedel ja ninal spetsiaalset ilmastiku kaitsekreemi, mis on kordades rasvasem ja annab tõhusama kaitse pakase eest."

Kosmeetik rõhutas, et talvel võiks enne näokreemi peale kandmist selle alla panna ka niisutavat või toitvat seerumit. „ Seerumid imenduvad sügavamale, on tugevatoimelisemad ja tegelevad naha probleemi juurpõhjusega," selgitab Sibul lisades, et niisutavat seerumit võib kasutada igas vanuses.

Ära ei maksa unustada ka kord nädalas näonaha koorimist ja maski tegemist.
Naha eest saab hoolt kanda ka pakase paukudes soojas voodis und nähes, sest naha uuenemine toimub öösel. Seetõttu oleks hea õhtuti tarvitada spetsiaalset öökreemi või tavalisemast toitvamat kreemi. „Kuiva naha tüübiga inimesed saavad sama kreemi kasutada nii päeval, kui ka öösel. Rasusema ja segatüüpi nahaga peaksid aga kasutama midagi kergemat päeval ja toitma oma nahka just öösiti," õpetab kosmeetik.

Ilusa naha nimel tasub vaeva näha

Sibul rõhutab, et talv on kindlasti õige aeg külastada kosmeetikut. Ka neil, kes seda tavapäraselt ei tee. „Sobivaima hoolduse saab valida mõistagi kliendi nahka hinnates ja temaga konsulteerides," räägib ta, et parima tulemuse saamiseks tuleks kliendil läbida kuur, mis on enamasti kolm hooldust lühikese aja vältel.

„Üleüldiselt sobivad talvel enamasti kõigile niisutavad ja nahka taastavad hooldused. Igasuguste happekoorimiste jaoks on talv lausa ideaalne aeg. Muuseas õiged happed aitavad nahka muuta tugevamaks ja panna selle paremini tööle," selgitab kosmeetik ja soovitab noorusliku ning terve naha nimel tasub vaeva näha, sest hiljem kahjustusi likvideerida on juba palju raskem.