Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
18. jaanuar 2015, 12:37

Viis põhjust, miks reisile ei tohi minna ilma kindlustuseta

Sul on juba pass ja lennukipiletid näpus ja oled valmis lahkuma soojamaareisile? Või ootavad Sind hoopis lumised väljad ja mõnus suusapuhkus? Ega sa reisikindlustust ei unustanud?

Ükspuha, milline reis on ees ootamas, ei tohiks sinna suunduda ilma reisikindlustuseta – õnnetused ja tervisehädad tabavad ikka ootamatult ning siis on hea, kui ei pea planeerimata rahakulude pärast muretsema. Tasub meeles pidada, et õnnetused võivad juhtuda ka enda tahtest sõltumata.

Paraku kipuvad paljud nägema reisikindlustust mittevajaliku kuluna ning selle arvelt säästma. Reaalsuses võib see otsus aga väga kalliks maksma minna. Swedbank P&C Insurance AS kindlustusjuhtumite statistika näitab, et kõige enam juhtub reisil olles erinevaid õnnetusi või haigestumisi (27%), mis vajavad ravikulude hüvitamist. Teisel kohal on pagasi kahjustada saamine või täielik kadumine (24%) ja kolmandal kohal reisi ärajäämine , kas enda või pereliikmete haigestumise tõttu (19%).
Katre Uibomäe, Swedbanki investeerimise ja kindlustuste osakonna juht, toob välja viis põhilist põhjust, miks sõlmida reisikindlustus.

1. Lend jääb ära või lükatakse kaugesse tulevikku
Lennufirma peab pakkuma sulle alternatiivse reisivõimaluse, kuid kui sobivat lendu ei suudeta leida, peab lennufirma hüvitama ning seejärel on võimalus otsida endale ise uus lend. Kui iseotsitud pilet on kallim, hüvitab kindlustus lennupiletite vahe 150 euro ulatuses. Reisikindlustus katab ka transpordivahendi hilinemise või sellest maha jäämisega seotud kulud

2. Pagas läheb kaduma
Kui oled sõlminud kindlustuslepingu, ei pea sa reisi sihtpunkti jõudes kaotatud pagasi pärast muretsema. Kaotatud pagas jõuab omanikuni keskmiselt viie päevaga. Seni saad vajalikud esmatarbekaubad osta poest, kindlustus katab nende ostmise kulud kuni 300 euro ulatuses. Kui reisil olles peaks midagi juhtuma sinu dokumentidega, siis uute dokumentide saamiseks tehtavad kulutused katab samuti kindlustus.

3. Haigestumise hind võib kõrge olla
Viimane asi, mida sa reisi jaoks raha säästes tahaksid, on haigestumise tõttu nii reisist kui ka rahast ilmajäämine. Meelerahu pakub reisikindlustus - isegi kui haigestud, katab sobilik kindlustus kulud. Kindlustus aitab ka siis, kui sina või mõni pereliige haigestub enne reisi ja puhkusele pole võimalik minna. Reisikindlustus katab sellisel juhul piletite hinna.

4. Õnnetus ei hüüa tulles
Kui Tais veepargis hullates sajab sulle suure hoo pealt selga teine turist või mägedes suuskadel tuhisedes niidab sind jalust selja tagant tulija, on tagajärjed on kurvad – sa oled vigastatud ning halvemal juhul pead minema operatsioonile. Raviprotseduuride ja lõikuse hind on aga kõrge. Lisaks võib olla vaja veeta nädalaid haiglas, sest taastumiseks kulub aega. Reisikindlustuse olemasolu ei aja sind aga pankrotti, sest kindlustus korvab vajadusel arstiabi: võimalike ravi-, haigla- ja esmaabikulude kõrval ka haigestunu tasuta kodumaale toimetamise. Et suusatamine on lisarisk, peab kindluslepingus olema ka sellekohane märge.

5. Sa võid ise õnnetuse põhjustada
Ole veendunud, et kindlustus kataks nii sinuga juhtunud õnnetused kui ka sinu põhjustatud õnnetused. Kindlustus ei hüvita küll kahjunõudeid, kui viga on saanud rendiauto-või paat, kuid teiste ootamatute õnnetuste puhul võid olla rahulik, sest kindlustus aitab, kui oled ise kogemata põhjustanud õnnetuse.