Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
19. jaanuar 2015, 14:45

TERVISTAV JA LÕÕGASTAV: Eestis spaade saunade seast leiab igaüks endale sobivaima

"Saunasid on tänapäeval palju erinevaid, kuid nad kõik parandavad inimese vereringet, kiirendavad ainevahetust, tõstavad vastupanuvõimet haigustele ning leevendavad stressi," kinnitab Tallinna Viimsi SPA tervisekeskuse peaarst Katrin Traat.

See selgitab ka, miks saunad on spaades populaarsed. Ja mitte ainult – Katrin Traat ütleb, et see on armastatud protseduur ka ujumaskäijate seas ning pärast trenni.

"Basseinis ujudes vesi ikka jahutab keha, nii on vahepeal hea saunas soojas käia. Sooja ja külma vaheldumine aga parandab veelgi efektiivsemalt vereringet ja ainevahetust, lisaks on see hea karastus," selgitab ta. Pärast trenni on saun aga parim abivahend lihaste lõõgastamiseks, parema enesetunde saamiseks piisab juba vaid ka kümnekonnast minutist.

Milline saun on parim, tuleb Katrin Traadi sõnul ise enda jaoks välja selgitada. Kellele väga kuum soome saun ei passi, saab valida veidi jahedamate aurusaunade või ka kadakasauna vahel. Mõnedes saunades on temperatuur üldse vaid 45 kraadi ringis.

Kuumust saab reguleerida ka endale sobival kõrgusel asuva istumise valimisega. Ning näiteks Viimsi SPA-s on Katrin Traadi sõnul puuküttega leilisaun, mille temperatuur on küll sama kõrge kui soome saunas, kuid tänu puuküttele on sealne kuumus mahedam.

Praegusel ajal soovitab Traat kindlasti läbi astuda auruga soolasaunast, see aitab nii vastupanuvõimet haigustele parandada kui toetab ka külmetushaigustest paranemisel.

Lisaks on soolasaunad väga head erinevate nahahaiguste korral. Hingamisteede tõbede korral on tema soovitusel väga hea ka kadakasaun, mille seinu katvast kadakapuidust õhkub looduslikku viirusevastase toimega kadakaaroomi.

Et saunade valik on nii lai, ei saa Katrin Traadi sõnul ka väita, et need kellelegi üldse ei sobi. Küll aga soovitab ta saunaprotseduuri nautimisel olla pisut ettevaatlikum vereringehäirete ning südamepuudulikkusega inimestel – liigne kuumus ning niiskus, mis saunas on, võivad südant koormata.

Et saunaskäik oleks nauditavam, soovitab arst enne saunaminekut juuksed ning keha märjaks teha ning pähe juuste kaitseks panna kas saunamütsi või keerata käteräti. Ning enne leili viskama asumist võiks mõne minuti saunaruumis lihtsalt harjuda, võib-olla pole lisakuumust juurde vajagi.

Ka soovitab ta enne saunaminekut võtta ära ketid, sest need kipuvad minema kuumaks ning keha kõrvetama. Samal põhjusel võiks ka istumise alla panna käteräti või istumisaluse.