AurusaunFoto: PantherMedia / Scanpix
Keha
20. jaanuar 2016, 14:00

Milliseid saunu Eesti spaadest leiab? (12)

* Aroomisaun tugevdab tervist taimedest ja ürtidest saadud looduslike eeterlike õlide abil. Aroomisaun mõjub positiivselt meeleolule, aitab leevendada haigusi ja lõõgastab, kiirendab ainevahetust ja ergastab immuunsüsteemi. Saun lõdvestab ja vabastab pingetest. Kuumus püsib 70-80 kraadi ringis.

* Aurusaun. Türgis on aurusaun ehk hamam säilinud tuhandeid aastaid. Aurusaun on nagu nooruse allikas, sest see mõjub organismile tervendavalt, taastavalt ja lõdvestavalt. Temperatuur püsib aurusaunas 45 kraadi ringis.

* Infrapunasaun. Infrapunakiired on loomulikud ja tervisele täiesti ohutud, soojusenergiat edastades kiirendavad need ainevahetust ning mõjuvad tervistavalt kogu kehale ja organismile. Infrapunasaun on tõhus spordijärgses lõõgastumises ja iluravis. Infrapunakiired soojendavad keha seespidiselt.

* Sanaariumi eelis on madal temperatuur, mistõttu peetakse seda väga sobilikuks ennekõike lastele, eakatele ning kõigile neile, kes kõrget kuumust ei talu. Sanaariumis leviv aroom stimuleerib nahaalust vereringet, värviline valgusmäng lummab meeli ning aitab lõdvestada keha ja lihaspingeid.

* Soolasaunas hõõrutakse keha masseerivate liigutustega loodusliku meresoolaga, seda hoitakse nahal 5–10 minutit ja pestakse seejärel duši all maha. Sool on rahvameditsiinis tuntud oma erakordsete tervendavate omaduste poolest. Eriti hea on, kui soola- ja aroomisaun asuvad koos.

* Soome saunas on õhk kuum ja kuiv ning temperatuur võib tõusta kuni 95 kraadini. Soome saun põhjustab rohket higistamist ning leil muudab saunas viibimise nauditavaks ja lõõgastavaks.

* Kadakasauna seintel on kasutatud naturaalset kadakapuitu, sellest eralduvad looduslikud eeterlikud kadakaõliaroomid mõjuvad põletiku- ning viirusevastaselt. Kadakasaunas on temperatuur 60 kraadi ringis, see sobib hästi lõõgastumiseks, organismi vastupanu tugevdamiseks ja hingamisteede haiguste korral

* Jaapani saunas istutakse 40kraadises vees, kogu see protseduur püsib kehas veel tükk aega pärast vannist väljatulekut ning tekitab meeldiva rammestuse. Tegu ongi äärmiselt lõõgastava protseduuriga.