Foto: PantherMedia / Scanpix
Uudised
18. jaanuar 2016, 10:56

Kas kodune tervisetest asendab visiiti arsti juurde? (2)

Aastakümneid turul olnud koduste rasedustestide ning veresuhkrutestide kõrvale on viimastel aastatel kerkinud arvukalt uusi kiirteste. Milliseid näitajaid saab kodus ise mõõta ning kuidas tulemusi hinnata, räägib BENU Viru Platsi apteegi proviisor Sille Krüger.

"Viimase viie aasta jooksul on turule jõudnud paarkümmend uut testi, mille usaldusväärsuseks hindavad tootjad ise vahemikku 88-98 protsenti," räägib Sille Krüher. Selliste testide plussiks on kiirus ja mugavus, sest kodune test annab enamasti vastuse loetud minutitega.

Testid aitavad tõbesid kiiremini avastada

Apteeker loodab, et kui seni pöördusid paljud inimesed probleemiga arsti juurde liiga hilja, siis testid aitavad haiguseid kiiremini avastada ning suunavad abivajaja kohe tohtri juurde. Nimelt ei sobi kodune kiirtest proviisori hinnangul haiguse diagnoosimiseks, see jääb ka tulevikus arstide ja selleks spetsialiseerunud laborite pärusmaaks. "Ise tervisetesti tulemuse põhjal ennast ravima hakata ei tohi," rõhutab Krüger. Mitte seetõttu, et testid on liiga lühikest aega turul olnud, vaid sellepärast, et koduste testide kvaliteet ei küündi polikliinikute ja haiglate võimalusteni ning sajaprotsendilist tagatist ei anna neist ükski. Näiteks rasedusteste on kodus tehtud aastakümneid, kuid lõplikult tuvastab raseduse siiski arst.

Enamik koduseid terviseteste tehakse Krügeri sõnul näpuverest, mis on osade inimeste jaoks lihtne ja valutu ning teiste jaoks keeruline ja ebamugav. Pakendis on küll olemas kõik proovi turvaliseks võtmiseks vajalik, aga kui inimene pelgab verd, siis võiks jätta selle töö pigem meediku hooleks.

"Kodus testi tegema asudes tasub arvestada, et külmast pakasest tulles ei saa verd kergelt kätte, seega tuleks näpud eelnevalt üles soojendada," õpetab ta. Ka võiks analüüsiks tarviliku vere kättesaamiseks enne verevõtmist käed sooja veega pesta ning näppu masseerida.

Apteeker paneb ka südamele, et testi tegemise eel on oluline põhjalikult läbi lugeda kasutusjuhend ning seda täpselt järgida, vastasel juhul on tulemus ebausaldusväärne ning võib tähendada riski tervisele. Näiteks toob ta, et veresuhkru mõõtmisel ei võeta proovi kunagi esimesest veretilgast.

Lisaks veretestidele on Krügeri sõnul ka selliseid koduseid kiirteste, mille analüüsitavaks materjaliks on kas sülg, tupeeritus, uriin või väljaheide. "Kui test annab positiivse tulemuse, peaks pöörduma koheselt arsti poole," rõhutab ta. Samas tuleb abi otsida ka juhul kui test annab küll negatiivse tulemuse, aga enesetunne läheb kehvemaks ning sümptomid viitavad haigusele.

Kõige kasutatavamad on apteekri sõnul aastakümneid turul olnud rasedustestid ning veresuhkru määramise testid. Et nendegi usaldusväärsus on 98 protsendi kandis, võib väita, et täit kindlust ei anna ükski kodune test.

Hiljuti turule tulnud toodetest ostetakse BENU apteekide statistika kohaselt kõige sagedamini tupe pH-teste, eesnäärme funktsiooni PSA kiirtesti ja puukborrelioosi testi. Samuti on võrdlemisi populaarsed erinevad allergiatestid.

Kontrolli tervist, kui tunned end kehvasti

Kindlasti ei soovita proviisor end igaks juhuks kõige suhtest testida. Küll aga ütleb ta, et naised võiksid regulaarselt kontrollida tupe pH-taset ja mehed eesnääret, samuti võiks mõõta aeg-ajalt vere rauasisaldust ning veresuhkru- ja kolesteroolitaset. "Teised testid tuleks kasutusele võtta pigem olukorras, kus tervis annab märku, et kõik pole päris korras," lausub ta. Näiteks põhjendamatu väsimus ja üldine nõrkus võivad viidata nii kilpnäärme töö häiretele kui rauapuudusele. Kui mõni toit põhjustab kõhuvalu, võib testida magu ja maksa.

Erinevaid toidutalumatuse- või allergiateste peaksid tegema samuti vaid inimesed, kes tunnevad probleemi olemasolu, pelgalt uudishimust Krüger neid teha ei soovita. Ka märgib ta, et kuna kõigil testidel on säilivusaeg ning kindlad säilitustingimused, siis igaks juhuks koju tagavaraks osta neid ei maksa.


Milliseid teste saab osta Eesti apteekidest?
* rasedustest
* veresuhkru määramise test (nõuab spetsiaalset aparaati)
* kolesterooli määramise test (nõuab spetsiaalset aparaati)
* eesnäärme funktsiooni PSA kiirtest
* tupe pH-test
* puukborrelioosi tuvastamise test
* uroinfektsiooni test
* gluteenitalumatuse (tsöliaakia) kiirtest
* allergiatest kolm ühes: tolmulest, õietolm, kassiallergia
* rauavaegusele viitav test
* ovulatsioonitest viljakate päevade kindlakstegemiseks
* piimaallergia test
* maksafunktsiooni hindav test
* maohaavanditele viitav test
* soolepolüüpide test
* klamüüdia tuvastamise test
* neerufunktsiooni test
* võimalikule menopausi algusele viitav test
* kilpnäärme kõrvalekalletele viitav test
* toidutalumatuse test (46 levinumat toiduainet)
* kehakaalu geenitest