Foto: PantherMedia / Scanpix
Hea nõu
16. jaanuar 2016, 14:50

HOIA END INFARKTIST: Kuidas valida sobivat lumelabidat? (7)

Pidevalt juurde sadav rohke lumi on majaomanikele toonud ohtralt lumerookimistööd. Millise lumelabidaga on kõige mõistlikum tööd teha nii, et see tervisele ei hakkaks?

Lumelabidate valik on kauplustes üsna suur, on saadaval nii kitsamaid kui ka laiemaid, nii kergemaid kui ka raskemaid ning nii metallist kui ka plastikust labidaid. „Enamasti oleneb lumelabida efektiivsus sellest, millist lund on vaja sellega eemaldada. Praeguse kerge aga suure koguse lume puhul on parimaks abiliseks lumesahad, ehk laiad lumelabidad, mis on tõhusad just kerge lume lükkamiseks ning võimaldavad eemaldada lund ühe korraga suuremalt alalt," lausub Fiskarsi esindaja Virge Teets.

Sulailmaga muutub lumi raskemaks ning lume lükkamise asemel peab seda hakkama labidaga tõstma. Seetõttu peaks lumelabidas vastama omaniku parameetritele.

„Sobivat lumelabidat peab olema mugav kasutada ehk see peab olema õige pikkuse, raskuse ja suurusega. Pikal inimesel võib lühikese varrega labida kasutamine kaasa tuua seljavalud ning lühike inimene ei saa pika labidaga rakendada piisavat jõuõlga. Liiga suur labidas väiksema inimese käes võib osutuda lume tõstmisel liiga raskeks ning liiga väike labidas tugevamal inimesel teeb lihtsalt töö aeglasemaks ja ebaefektiivsemaks," märgib Teets.

Lumisel talvel tasub leida endale õigeim tööriist, sest nii üllatav, kui see ka ei tundu - ka lume lükkamine võib infarkti põhjustada. Põhjuseks külma ja tiheda õhu ning füüsilise pingutuse koosmõju. Sestap on soovitatav lund lükata vahepeal puhates ja kasutada korraga väiksema koormuse saamiseks väiksemat labidat -- nii ei hakka see tervisele.