Foto: PRIIT PALOMETS
Treenimine
1. veebruar 2016, 12:40

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Kirss torsotiigrile - mis see veel oleks?

Trennihittide meister Les Mills on alustanud sõda päästerõnga, lontis pepu ja rippuva punuga. Sõjaplaani märgistab keerukas tähekombinatsioon CXWORX. Ent usu, trenni sisu on lihtne – sangad saavad säru!

Skandinaavia trennihaid on pead vangutades tunnistanud – Uus-Meremaa päritolu CXWORX tõesti toimib! Uus kontseptsioon veenab selles, et kõva kasuteguriga trenn ei pea olema ilmtingimata pikk. Piisab 30 minutist! Nüüd võib mitmes Eesti spordiklubis ise veenduda, kui tuline õigus põhjapoolsetel naabritel on.

Viimsi spaa spordiklubi treener Kersti Ojalill võtab harjutusprogrammi kokku pooleldi naljaga, aga nagu hiljem selgub, siis täie tõsidusega: “Ühtegi harjutust justkui pole palju, aga kohutavalt väsitab!”

Mõistagi alustame soojendusest, mati kõrval ootamas oma aega kummituub ja raskusketas. Lugu on rahulik, liigutused aeglased ja kontrollitud – parajalt piisav lihaste äratamiseks. Aega siin trennis ei raisata, sest asjaks läheb pärast seda lugu kohe. Käiku läheb kummituub ja funktsionaalne keretrimm võib alata. Kujutlen, kuidas nõrgukesed süvalihased kehasoppides mõmisevad. Need kerepöörded on mõeldud just teile! Ja otse loomulikult ka teile, kulla sangad!

“Kui sa tunned kärsahaisu, siis tead, et need on sinu sangad,” teatab treener Kersti naeruga pooleks.

Löö kulpi!

Pole paremat harjutust kõhu sirglihase tuunimiseks kui kogu oma keha raskust küünarvartel hoida ehk lihtsalt plank-asend. Ja neid minuteid siin trennis selles plangus juba jätkub – nii et õlavööde suurest hoidmisest tudiseb. Minu eriliseks lemmikuks saab selles asendis aga “kulpi lüüa”. Yes, sir! Üks kord veel!

Tilgad lärtsatavad laubalt põrandale.

On tunda, et kontseptsiooniga on tööd tehtud: harjutuste ülesehitus on loogiline, keerukus ja intensiivsus kasvavad loo arenedes. Ja kuigi tempo läheb vahepeal üsna kiireks, ei teki meeleheitlikku vehkimise tunnet. Selle 30 minuti jooksul saab treenitud ka veidi tasakaalu, tuhara-lihaseid, koormust saavad kere kõrval veidike isegi käed ja jalad.

Ainult üks asi on siin trennis puudu – venitus. Kõik trennispetsid teavad isegi, et ilma venitusminutiteta pessu ei minda! Tere tulemast venitusnurka matile või venitustrenni.

Trenn ja toetus

Miks see treening siiski nii lühike tehti? Kersti Ojalill selgitab: “Sellepärast, et sellise intensiivsusega ei jõua inimene rohkem kvaliteetselt kerelihastega tööd teha.”

Les Mills lubab, et see trenn aitab sul kiiremini joosta, pidada vastu sportlikes mängudes ning tugevdada kerelihaseid, et hoiduda vigastustest. Usutav, ja kahtlemata sobib seda tundi kombineerida mõne aeroobse treenimisviisiga.

Kujutan juba ette, kuidas ma homme loodan, et keegi mingi anekdoodijutuga mu kõhulihastesse järgmistel päevadel sisse ei sõida. Mingil imelikul kombel (enamasti kaasneb see tavapärasest teistmoodi koormusega), ei oiga ma järgmisel päeval oma tundlike kõhulihaste pärast, küll aga tunnen, nagu oleks keskkoha ümber nööritud toetuskorsett – selline mõnusalt paras järel-pingutuse tunne. Tahan, et see kestaks veel, veel ja veel...