Foto: PantherMedia / Scanpix
Keha
1. veebruar 2016, 11:11

Lugu ilmus esmakordselt 2012. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Korralik hooldetiim suus - kes on liikmed?

Sageli ei suuda hambahari ja -niit põhjaliku suuhooldusega üksi hakkama saada ja vaja on appi võtta spetsiaalsed vahendid. Valik on rikkalik, sinu suule sobivamaid hügieenitooteid aitavad leida suuhügienist ja hambaarst.

Igapäevane suuhooldus. Hambahari vali sobiva tugevusega ning -pasta sisaldagu hambaemailile vajalikke aineid. Nagu hambaharja ja -pastat, tuleks ka hambaniiti või hambavaheharju kasutada kaks korda päevas, et puhastada hambavahed, kuhu hari ja pasta ei pääse. Suuvees sisalduvad ravimtaimed ja vitamiinid aitavad hoida igemed terved ja hambad tugevad.

Halva hingeõhu korral kasuta spetsiaalseid pastasid ja suuvett, mille koostises olevad ained neutraliseerivad halva lõhna ja hävitavad seda tekitavad mikroorganismid.

Tundlike hammaste korral tekkiv valuhoog on põhjustatud paljastunud hambakaela kokkupuutest külma, kuuma, magusa või hapuga. Tundlikkuse vähendamiseks kasuta hambapastasid, mis tekitavad hambakaelale mikroskoopilise katte. Hambahari vali pehmete ja ümarate harjastega.

Veritsevate igemete hoolduseks on head hambapastad, mille koostises on ravimtaimed ja antibakteriaalse toimega ained. Suu loputamiseks sobib ka vesitõmmis salveilehtedest või raudrohuürdist, mis on kootava toimega ja vähendab veritsust.

Ortodontilise ravi korral on hooldus raskendatud ning seetõttu läheb hammaste ja igemete kaitseks tarvis vahasid, spetsiaalseid harju, tugevdatud otstega hambaniite, et ka raskesti ligipääsetavad kohad saaksid puhtaks.

Lapse hammaste eest hoolitsemisega alusta juba esimese hambakese tulekul. Vahendid vali vastavalt eale ja lapse oskustele. Esimesed hambapuhastusvahendid peaksid olema pehmed ning pastad-geelid allaneelatavad. Varakult tasub õpetada õigeid pesemisvõtteid ja pasta välja- sülitamist.

NB! Käi regulaarselt hambaarsti juures!