UniFoto: TIINA KÕRTSINI
Uudised
27. jaanuar 2016, 19:18

Lugu ilmus esmakordselt 2013. aasta oktoobrikuu Tervis Plussis.

Väärtuslik uni - kuidas seda parandada?

Hea uni suurendab nii vaimset, emotsionaalset kui ka füüsilist võimekust, parandab elukvaliteeti ja tervist. Seepärast ongi tähtis, et tunneksid end pärast uneaega puhanud ja värskena.

Kiire elu, vaimset pingutust nõudvad perioodid ja stress kipuvad tekitama uinumis­raskusi. Reipana ärkamist võivad segada sagedased öised ärkamised ja liiga lühike uni.

Enne kui unehäirete lahenduseks retseptiravimit soovid, võiksid proovida abistavaid vahendeid apteegi käsimüügist.

Valikus on toidulisandeid ja droogi­segusid, mis sisaldavad rahva­meditsiiniski tuntud ja uuritud ravimtaimedest saadavaid ekstrakte. Need parandavad pingetaluvust, rahustavad kesknärvisüsteemi ja soodustavad und.

Melatoniin on hormoon, mis reguleerib bioloogilist ööpäevarütmi. Melatoniin lühendab uinumiseks kuluvat aega ja kergendab ajavööndi vahetusest tekkivaid väsimusnähte. Seetõttu sobib melatoniin reisimisega seotud une­probleemide korral.

Palderjanijuurtes sisalduvad ained toimivad rahutuse, stressi, uinumis­raskuste ja unehäirete vastu.

Humal on nõrgalt rahustava ja une­aega pikendava toimega. Toime tugevdamiseks võiksid humalat kasutada koos teiste ravimtaimedega, näiteks koos palderjani või veiste-südamerohuga.

Meliss sobib närvilisuse, uinumis­raskuste ja unehäirete korral. Eelista võimalikult värskelt kogutud droogi, milles sisaldub eeterlik õli.

Kanarbik on rahustava ja und soodustava toimega.

Kannatuslilles sisalduvad ained on uinutava mõjuga. Taim sobib ärevuse, uinumisraskuste ja unehäirete korral.

Sageli mõjub kombinatsioon eri ravimtaimeekstraktidest paremini kui mõni ravimtaim üksinda. Eelista preparaate, milles taimeekstraktid on kontsentreeritud kujul ja kindlas annuses.

Unehäirete püsimisel pea kindlasti nõu arstiga.